Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отбелязваме 112 години от Независимостта на България

Днес на 22-ри септември отбелязваме 112 години от обявяването на Независимостта на България.

Програмата започна в 10:20ч. с празнично шествие от сградата на общинска администрация до пл. „Незнаен воин“. В шествието се включиха Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова, кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, представители на Общинската администрация, директори на институции, общински съветници, учители, общественици, представители на политически партии и неправителствени организации.

Водещите на тържествената програма Николай Найденов и Миглена Василева припомниха историята на присъстващите – „На днешната дата през 1908г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Днес, 112 години по-късно, всички заедно се събираме, за да си припомним историческите подвизи и смелостта на предците ни. След Съединението през 1885г. България се развива с темпове, удивили тогавашна Европа. Възходът на младата държава е всестранен – и в областта на икономиката, и на образованието, и на културата, и на военното дело. Затова от година на година става все по-неприемлив и нетърпим нейният международен статут на Княжество, васално на Осменската империя. Така 30 години след Руско-турската война, приключила в подписването на Санстефанския мирен договор, извоюването на независимостта се превръща в една от основните цели на държавния елит. Българите започват да правят опити, които се оказват неуспешни. В началото на ХХ век, обаче, условията за независимостта на българската държава били доста благоприятни. Така на 22 септември в черквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старата столица Велико Търново България е обявена за независима държава!“.

Цветя и венци бяха поднесени от Общинската администрация, институции, общински съветници, общественици, представители на политически партии, неправителствени организации, детски заведения и училища.

След церемонията с поднасяне на цветя и венци програмата продължи с концерт на Общински духов оркестър пред Исторически музей- Ботевград. В рамките на концерта директорът на историческия музей г-жа Рени Петрова връчи почетни свидетелства на дарителите на музея за периода 2019-2020г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *