Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Агенцията по пътна безопасност настоява АПИ да поставят маркировка на път I-1, включващ и участъка Ботевград-Врачеш

dav

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ изпрати миналата седмица писмо до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ – Георги Терзийски, с копие до кмета на Кметство Врачеш – инж. Марин Бончовски, по повод сигнал на инициативен комитет на сдружение „За просперитет на с. Врачеш“ за недопускане на пътнотранспортни произшествия.

Агенцията призовава АПИ да предприеме незабавни действия по отстраняване на констатираните несъответствия по пътя за Врачеш,както и да уведомят Агенцията за сроковете за реализиране на необходимите мерки.

Писмото е по повод сигнал на сдружение „За просперитет на село Врачеш“,което през месец декември 2019 година, което чрез Кмество Врачеш е изпратило уведомително писмо до Държавна агенция „Безопасност на дижението по пътищата“ и до кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов, до директора на Областно пътно управление София , до Упавителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, и до директора на Областна дирекция на МВР-София.

В писмото кметство село Врачеш благодари за извършения ремонт на настилката на пътното платно на път I-1 в участък от Ботевград до село Врачеш,но обръща внимание,че ремонтът е останал недовършен по отношение на пътната маркировка и има клони,надвиснали над пътното платно,от близко разположени край пътя дървета.

Инициативният комитет сигнализира за наличните при тези обстоятелства предпоставки за настъпване на ПТП през тъмната част от денонощието и при лоши метеорологични условия. Сдружението е сигнализирало още, че помпътя за село Врачеш има отбивки, които не са ясно различими и видими за водачите. При силен вятър по пътното платно падат клони,които всъщност са предпоставка за ПТП. По отсечката Врачеш-София е пренасочено тежкотоварното движение,което допълнително усложнява пътната обстановка, секазва още в писмото на сдружението до ДАПБП. В него се съобщава още, че при включване в главното направление,което се извършва по нова отбивка,същата свършва неочаквано и превозното средство се озовава извън пътя.

След десет месеца с писмо кметство село Врачеш се обръща отново до същите адресати от 2019 година,както и до три национални медии – БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия,като ги моли да направят обществено достояние описаният от тях проблем през миналата година.

Експерти от Държавна агенция безопасност на движението по пътищата извършиха оглед на републикански път I-1 в участъка от кръстовището с път I-3 при Ботевград до включването му в автомагистрала Хемус при км 30+260. При огледа са направени няколко мконстатации. Те касаят няколко пътни участъка от м. ‘Чуклето“ до виадуктите, след отбивката за язовир Бебереш.

Агенцията по пътна безопасност установява, че в участъка от кръстовището с път III-161 до кривата преди разклона за село Врачеш,който е с дължина 3 км. В зоната на първия километър, който попада в регулацията на Ботевград, се наблюдават паркирани автомобили по банкета и отстрани на пътя,без да са обособени паркинги. Това според агенцията по безопасност на движението създава условия за конфликтни ситуации.

Останалите два километра от ремонтирания пътен участък (Ботевград-Врачеш), са в открит път. Габаритът на пътното платно в този участък е с широчина, позволяваща свободно разполагане на три ленти за движение. Агенцията по безопасност на движението потвърждава, че във въпросния участък няма пътна маркировка и това създава условия за изпреварване,когато едно МПС се движи плътно в дясно до ръба на асфалта.

В заключение от направения оглед на Агенцията на място е установено липса на маркировка в посочените по-горе участъци от път I- 1, както и недостатъчна сигнализация с пътни знаци от постоянната организация на движението. Временната организация на движение, въведена в участъка от км 203+000 до км 216+00, в който се осъществяват ремонтни дейности и премахване на растителност в обхвата на пътя е неясна и недостатъчна. В ремонтирания участък на пътя,непосредствено след регулацията на Ботевград,където габаритът на платното е с достатъчна широчина на за три ленти за движение, за осигуряване на безопасни условия на движение Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата предлага на Агенция „Пътна инфраструктура“ да предприеме изпълнението на едно от следните решения:

1)В зависимост от интензивността на тежкия трафик да се предвиди трета лента в едната посока на движение

2) С пътната маркировка да се предвиди габаритът на пътя,съгласно действащата нормативна уредба,като по-крайните линии се поставят кабари за по-добро възприемане границите на лентите за движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *