Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Министър Вълчев: Училищата присъствено по график до Коледа

След 1-2 седмици училищата да започнат с присъствено обучение на различни паралелки по график до Коледа. Това каза образователният министър Красимир Вълчев и допълни, че от МОН са изпратили примерни графици до школата.

„Обмисляме редуване, защото не очакваме подобрение на ситуацията. Предложили сме примерни графици, учениците трябва да се върнат и да се видят с учениците и учителите. Ако цената на това е носенето на маски, ще вземем това решение. Не е подходящо едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда. Обсъдихме с общините, че е подходящо график да започне след 1-2 седмици, докато се нормализират стойностите.”, обясни той. Вълчев допълни, че ако следващите седмици успеем да нормализираме стойностите на новозаразените, редуването може да се прилага при 5-12 или 6-12 клас, но било неизбежно и начален етап да трябва да премине към онлайн обучение за определен период. По думите му трябва да се следва принципа на приоритизация и определени класове да учат повече присъствено. Трябвало да се прави и изключение за определени дейности, които не могат да се проведат онлайн като практики или заниманията в спортните училища или тези по изкуства.

Невъзможно е да се ограмотяват деца в електронна среда ефективно, коментира още просветният министър. „Децата до 10 години по-малко боледуват, но и са в по-малка степен преносителите. Ходят до най-близкото училище пеша или го водят с автомобил. Друга причина е, че родителите трябва да стоят вкъщи, ако ще се обучават в електронна среда.”, обясни министърът защо начален етап трябва да минават последни към онлайн обучение. По думите му за децата от уязвимите групи присъственото обучение е единствена алтернатива, защото няма как неграмотни родители да ги обучават.

След Коледа, януари и февруари министърът очаква училищата да бъдат задължени да минат към дистанционно обучение. „За образователната система най-тежките седмици тепърва предстоят. Те ще са, когато дойдат сезонните грипни вируси.”, заяви Вълчев.

Към днес около 45% от учениците не учат присъствено, като 5% от тях са по решение на училищата, а останалите по решение на щабовете. Докато до вчера със заповедта на министъра за онлайн уроци за гимназистите били около 39%. По думите на Вълчев само в училищата-гнезда на коронавирус било необходимо да се минава към уроци от вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *