Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Литаково отбеляза деня на Християнското семейство

Днес, на 21 ноември християнската църква отбелязва един от най-големите празници в църковния календар, Въведение Богородично. На този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария, Йоаким и Анна, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог. В българските традиции въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг. Семейството  отивало заедно в храма, за да се помоли  за здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали, освен празника Въведение Богородично  и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

 С разрешение на Светия Синод от 1929г., на този ден православният свят празнува и деня на Християнското семейство и православната младеж. Празникът ни напомня за най-важните християнски добродетели, за семейството и любовта. Семейството е най-важната и неизменна част от живота на християнските чеда. То трябва да е здраво, стабилно и сплотено, скрито от зли очи и преднамерени хора, чисто и непоклатимо.

От 10:30 ч. в църквата на с. Литаково, „Свети Николай Мирликийски“ се проведе тържествено отбелязване  на празника.  Децата от ОУ „Васил Левски“ представиха на молещите се християни кратък поетичен рецитал, под съпровода на църковна музика. По традиция, през четири години се провеждат избори за ново църковно настоятелство, те съвпаднаха с днешния празник. След църковната церемония се проведоха изборите под надзора  на поверителна комисия.

Честит празник, бъдете благословени!

2 коментара на “Литаково отбеляза деня на Християнското семейство

  1. Unquestionably believe that which you stated.
    Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of.
    I say to you, I certainly get annoyed while people think
    about worries that they plainly don’t know about. You managed to
    hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side
    effect , people can take a signal. Will probably be back to get more.
    Thanks asmr 0mniartist

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *