Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Специалист: Не приемайте имуностимуланти, вредят

medical drugs, stethoscope. Hospital treatment concept.

Проф. д-р Доброслав Кюркчиев от лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” коментира в „Здравей, България” по NOVA масовото изкупуване на витамини и имуностимуланти от хората.

„Това, което не бива да се приема са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия.

За витамин D – той не е имуностимулиращ и е добре да се пие.

Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след информиране в интернет”, заяви той.

Според специалиста имуностимулиращите средства биха могли да навредят. „Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система.

Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са опасни от тази гледна точка”, каза д-р Кюркчиев. Той посочи, че

като превенция е добре да се измерят нивата на витамин D в кръвта.

Д-р Кюркчиев обясни, че при някои случаи на коронавирус има втори пик на болестта в 4-5 ден. „Този пик е това, което реално прави проблеми. Извънредно силната, неадекватна и дерегулирана имунна система. Това не е проблем на вируса, а на реакцията ни срещу него.

Тази имунна дисрегулация се нарича цитокинова буря. Тя може да увреди белите дробове, да доведе до тромбози, мултиорганна недостатъчност и до късните прояви на коронавируса след оздравяване”, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *