Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Здравният министър ще е първият ваксиниран българин

Първите 9 750 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха в България рано сутринта днес – събота.

Те са достатъчни за близо 5 000 души, тъй като ваксината се поставя два пъти в интервал от 21 дни. Имунизацията започва утре – неделя, като първите градове, където ще се случи това, са София, Пловдив и Бургас.

Ваксини ще бъдат поставени първо на медицински лица на първа линия, като здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще е първият ваксиниран българин.

Ваксините в момента се намират във фризера в сградата на „Бул Био“, откъдето ще бъдат разпределяни по региони. В началото на следващата седмица те ще бъдат доставени също във Враца и Велико Търново.

По думите на здравния министър броят на желаещите да се ваксинират нараства, като все повече лекари и сестри искат да се включат в първата фаза.

Самата имунизация срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

Допълнителни пратки от ваксините се очакват през януари, когато броят им трябва да достигне 62 500 дози.

Междувременно данните от Единния информационен портал показват, че 12.4% от направените тестове за коронавирус през последното денонощие у нас са положителни. Новите случаи са 257 от направени общо 2072 PCR и антигенни теста. Починалите за изминалото денонощие са 50, а излекувани са 1186 души. В болници остават 5 580 пациенти, включително 512 в интензивни отделения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *