Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра – Ботевград

Започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра – Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един – в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), който спечели обществената поръчка, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Научен ръководител на двата обекта в землището на село Дърманци – в местностите „Злидолска бара“ и „Гламея“, е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца, а заместник-ръководител – неговата колежа Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от град Мездра.

Още в началото на разкопките екипът на Ганецовски попадна на интересни находки. Сред тях са бронзов тракийски печат с изображение на розета, датиращ от IV-III век пр. н. е. Любопитство будят също керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), както и дребни османски монети (акчета) от XV-XVI век. Най-впечатляваща според археолога обаче е ранновизантийска структура от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост „Калето“ в Мездра. Извършено е и геофизично заснемане на обекта, което е показало наличието на определени аномалии в отделните културни пластове.

Другото археологическо проучване в рамките на сервитута на скоростния път Мездра – Ботевград се извършва в местността „Селището“ в землището на село Лютидол, където работят археолозите от РИМ – Враца Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов.

Спасителните археологически проучвания на трите обекта се очаква да приключат до към 20 юни. След това ще бъде свикана комисия, която ще приеме резултатите от извършените проучвания и ще предложи мерки за опазване на разкритите структури или ще освободи съответната площ за изпълнение на инвестиционното намерение.

До края на седмицата археологическа експедиция набира общи работници за участие в археологически проучвания на археологически обект край Дърманци. 

Предлага се граждански договор на 7-часов работен ден, заплащане – 32 лева/ ден, а продължителност на трудовата заетост е 2,5 месеца. Заявления в свободен текст се подават в Център за услуги и информация на гражданите при Община Мездра. 

Източник:БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *