Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Отдадоха безвъзмездно помещение на клуб по шахмат „Балканъ“

Общински съвет-Ботевград даде съгласие да се учреди безвъзмездно право на ползване за срок от 5 години на Сдружение „Шахматен клуб „Балканъ“ Ботевград“ .

Имотът представлява северозападно помещение с полезна площ 34.00 кв. м., част от самостоятелен обект в сградата, който е с предназначение: жилище, апартамент, за други обществени дейности. Намира се над кафе-клуб „Сити“ в Ботевград.

Шахматният клуб е със седалище и адрес на управление: Ботевград, п.к. 2140, ул. „Гурко“ №9В, представлявано от Дамян Русинов Маринов, който е общински съветник.

Двадесет общински съветници гласуваха с „за“ и петима се въздържаха.

„Шахът е специфичен спорт и е далеч от всякакви други физически активности. При него се изисква концентрация преди всичко и това е  умствена дейност. Затова не е нужно да предоставяме помещението на ОП“Балкан“, за да го предостави пък той  на шахматния клуб. По аналог на всички спортни клубове този клуб би могъл да ползва помещението безплатно“. Това каза кметът Иван Гавалюгов преди обсъждане на докладната записка. Общинският съветник Дамян Маринов заяви, че клубът за своя сметка ще извърши цялостен ремонт на помещението. Ще бъде закупено оборудване – проектор, маса, компютър и др. В помещението дейност ще развива и споретн клуб по бридж.

Помещението бе отпуснато за ползване безвъзмездно по молба на треньора на клуба по шахмат- Галин Иванов. В молбата си той посочва ,че Клуб „Балканъ“ е създаден преди 2 години, като за това време са проведени 3 състезания с над 200 участница от различни възрастови групи. Подготовката, тренировката, творческите дейности и инициативи при членовете на клуба и децата в заниманията по шахмат се извършват в пенсионерски клуб „Светлина“ в гр. Ботевград в дните понеделник, сряда и петък.

„Като треньор на клуба съм горд с успехите на нашите състезатели:В шахматен турнир в град Самоков, в борба с над 80 участника, включително и участници от националния отбор, през месец октомври 2020 година, в състезание в 7 кръга по швейцарска система, състезателите на ТТТК „Балканъ“ постигнаха следните резултати:Елица Якимова (15 г.) – 1 точка; Борислав Вълков – 2 точки. Борис Борисов постигна резултат от 3 точки , а Галин Иванов постигна отличен за такъв турнир резултат от 4 точки.

На отбора предстои наситена турнирна програма май месец 2021 г. Покани за участия има за редица международни турнири. Сигурните участия засега са на този в Панагюрище на 8 и 9 май-класически шах и на 15 май в София- ускорен шах.Турнирът на 15 май -Accedia Masters ще бъде най- грандиозното и мащабно шахматно мероприятие организирано в България. Участващи 230 шахматисти от 10 европейски страни. Гросмайстори и майстори от Русия, Испания, Дания, Македония, както и присъствие на целия национален отбор на България. Ботевград ще бъде представен от Галин Иванов поставен под номер 90, Борис Борисов 123 и Елица Якимова 198, която получи специален уайлд кард за участие от организаторите на турнира. Партиите са в девет кръга, като контролата е 10 минути на човек. Молбата ми е да ни бъде предоставено самостоятелно помещение за подготовка, обучение и тренировка на състезателите от шахматния клуб, както и за развитие на творчески дейности и инициативи с деца и младежи от община Ботевград“.

В хода на дискусията отношение взе общинският съветник от ППГЕРБ Кирил Руневски.

„Преди да се даде това помещение на Дамян Маринов и неговия клуб искам да обърна внимание на състоянието на калкана на сградата от едната страна към входа на хотела. Би трябвало преди това общината да предприеме някакви действия недобросъветсните собственици да се погрижат за собствения си имот., в т.ч. и общината. Там има едни плочки, които ще паднат и нe знам дали първо трябва да паднат и след това общината да се самосезира“, посочи Руневски. В отговор кметът Гавалюгов заяви, че общината се е самосезирала. “ Тези плочки падат, защото има нарушена ламаринена обшивка на борда на калкана. Това е констатирано и от общината и от другите собстеници. Направили сме проучвания и предприемаме действия съвместно да отремонтираме въпросната ламаринена обшивка, след което ще бъдат залепени плочките“, каза кметът.

Адв. Георги Донков – общински съветник от ПП ГЕРБ изрази менние,че когато се внасят подобни докладни , е хубаво да бъдат окомплектовани по надлежния ред. На първо място той посочи, че Дамян Маринов, като представляващ клуба е трябвало той да внесе докладната записка и на второ място клубът е трябвало да представи декларация за осигурено финансиране на дейността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *