Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Сдружение МАГ осъществи обучение по проект „Мотивация на млади роми за участие в публични политики на община Ботевград“

Обучение по проект „Мотивация на млади роми за участие в публични политики на община Ботевград“ се проведе в рамките на три дни – от 29 до 31 май 2021г.

Проектът е разработен и спечелен от Сдружение “Местна активна група“ Ботевград , с ръководител Андриан Ангелов. Това е трето поред обучение по линия на проекта.

В обучението участваха 13 от общо 15 младежи от ромски произход, които са подбрани да участват в проекта.

Лектори в  обучението бяха адв. Даниела Михайлова и Александра Райкова.

На 30 май обучението протече в три сесии на тема „Правни аспекти на участието в публични политики на местно ниво“. Младежите изучаваха правата, които имат като граждани. В практическата част имаха за задача да опишат и формулират предложение за решаване на конкретен обществен проблем, изпратен до кмета на общината и Общински съвет. В случая те са работили по проблема за бездомните кучета.

Днес, 31 май, младежите обсъдиха какви са проблемите на младите роми в Ботевград и какво ги интересува. Темата на обучението бе „Методи за оценка на нуждите на общностите и застъпничеството за посрещане на тези нужди“. Заедно с лектора- Александра Райкова оцениха имат ли те необходимите предпоставки дас участват в обществено-политическия живот на общината, в създаването на политики, касаещи младите роми. Третият важен аспект в обучението бе застъпничеството – как те да се зстъпват за разрешаване на проблемите които имат и за включване в ромски политики и ромски проблеми в младежки политики – двоен подход на включване на проблемите.

„Младите роми в Ботевград не се отличават не само от сругите млади роми,а от младите хора като цяло, защото интересите на младите хора са в една посока. Те чувстват проблемите на малдите хора на собствен гръб от една страна, а от друга – изпитват проблемите на цялата общност“, сподели Александра Райкова. Тя изрази радостта си, че в групата участват активно и момичета. Генерално мисля, че групата има капацитет да се развива и да направи нещо генерално за малдите роми в общината ви“, добави Райкова. По думите именно тези млади хора са неформални лидери в младежки групи в общността,затова са и включени в обучението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *