Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С тържествена заря-проверка завършиха честванията по случай 145 г от гибелта на Ботев и четата му

Днешният 2-ри юни е бележита дата в историческия календар не само на Ботевградския край, но и на страната. Героизмът и саможертвата на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България, ще останат завинаги в писаната история на страната ни, те ще бъдат пример за партиотизъм и родолюбие на идните поколения.

145-та годишнина от гибелта на Ботев и четата му бяха отбелязани с тържествена-заря проверка по традиция пред Паметник-костницата в центъра на с.Скравена.

Тържествената програма започна с концерт на трио „Тенорите“ и формация „Симфониета“-Враца пред Народно читалище „17 февруари – 1906“. По тадиция бе отслужена възпоменателна панахида в памет на загиналите, след което огънят на славата бе внесен с шпалир от Мажоретен състав на площада пред всички жители и гости на Скравена.

Официалната церемония откри кметът на селото – Методи Драганов. „Втори юни е превъплъщение на герочиния български дух“, каза Драганов и даде думата на Рени Лазарова за историческо слово.

„Втори юни е денят, в който отдаваме почит и свеждаме глави пред героите от априлската епопея, пред поборниците за свободата на България и българските земи, пред онези, които в името на родината оставят бащините си огнища. Хилядите  паднали, които никога не се завръщат при най-свидните си. И там, измежду тях, едно име, за което каквото и да се изрече ще бъде недостатъчно – Христо Ботев! Поетът, революционерът, с чието име десетилетия наред тук в Ботевградския край вървим забързани в ежедневието си, но почитаме, помним и се гордеем! Човек, превърнал се в олицетворение на борбата за свобода! Човекът, за когото е казано: „Той няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни. Но гроб няма. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.Едва ли има българин, който да остане равнодушен при ехтежът на Ботевите стихове, при гневността на публицистиката му , пред действията му! Краткият си път между рождението и легендарната смърт на 1 юни 1976 г, Ботев успява да извърви смело, бурно, неповторимо. На 18 години прописва, на 24 – става известен, на 28 – бесмъртен“, добави Рени Лазарова.

Официални лица на тържествената заря-проверка бяха кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов, Дарина Николаева -зам.областен управител на София област, Методи Драганов – кмет на село Скравена, Николина Цолова- зам.председател на Общински съвет-Ботевград и председател на общинската структура на БСП, Рени Лазарова-директор на Исторически музей- Ботевград,, Младен Маринов и Николина Ангелкова от ПП ГЕРБ, Иван Ченчев – водач на 26 МИР София област, Дамян Маринов- председател на ПП ГЕРБ-Ботевград, кметове на кметства и др.

1 коментар на “С тържествена заря-проверка завършиха честванията по случай 145 г от гибелта на Ботев и четата му

  1. От щастливите физиономии на официалните лица, на част от снимките, човек ще помисли, че са на панаир, а не на честване Деня на Ботев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *