Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Акценти от общественото обсъждане за обновяване и реконструкция на центъра на Ботевград (ВИДЕО)

По време на общественото обсъждане на идейния проект за благоустрояване на пешеходната зона в централната градска част на Ботевград постъпиха много предложения и питания. Василена Петрова поздрави общинското ръководство и прокетантите за идейния проект и отправи няколко въпроса – увеличават ли се или ще се намаляват зелените площи, предвидена ли е инасталация за напояване; заради премахване на шадраваните около Часовниковата кула предвидени ли са отводнителни шахти, тъй като стълбите ще бъдат заменени с наклон и ще се оттича много вода; ще има ли нова детска площдка пред музея, ще бъдат ли подменени ВиК съоръжения? На поставените от Петрова въпроси бе отговорено, че зелените площи в централната градска част ще бъдат увеличени с 10% и те ще бъдат съсредоточени най-вече около големите коренови системи на сега съществуващите дървета.

„Още в етап на възлагане разработване на проекта бяха изпратени до всички експлоатационни дружества писма, дали предвиждат подмяна на техни съоръжения -инфраструктура на ВиК, газоразпределеителни и други коминикации, преди изпълнението на проекта. Уведомили сме ги това да го предвидят с реализирането на ремонтните дейности. Нови трасета няма да правим“, каза кметът Иван Гавалюгов. Относно детската площадка пред музея Гавалюгов обясни ,че тя и съоръженията към нея (люлки и тръмплин) се развиват в момента към друг проект по програма за трансгранично сътрудничество „Хетеротопии“. ‘Съобразявайки се с това проектантите са визуализирали детската площдака“. Относно детската площадка при Ротондата кметът съобщи ,че съвсем скоро ще бъде предствено едно ново решение за зона с детски съоръжения. Тази част от центъра на Ботевград не попада в обхвата на този проект, обясни Гавалюгов.

Да бъде върната тежестта на центъра на обществените прояви пред паметника на Христо Ботев. С това предложение излезе Иван Минев – бивш кмет на общината и дългогодишен общински съветник от БСП. По този повод Минев препоръча кметът да напрви проучване сред общетсвеността. Той припомни, че до 2000-та година издигането на националния флаг при официални тържства, се е осъществявало именно пред паметника на Ботев. Кметът Гавалюгов отговори, че единствения проблем за това е ограниченото пространство . „По-скоро би могло да се помисли в официални чествания тази част да се включи, но като пространство не мисля, че бихме могли да осигурим необходимата площ , така че да присъстват всички граждани, институции и организации“, добави кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *