Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Шестокласничката от ОУ“Н.Вапцаров“Царинка Стойчова завоюва първо място в международния конкурс „С очите си видях бедата“

Ученичката от VI „а“ клас на ОУ“Никола Вапцаров“ – Ботевград Царинка Стойчова завоюва първо място в Международен конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Преподавател на Царинка е Ина Трифонова.

Царинка е класирана на първо място на областен етап и продължава на национален етап.

Целите на конкурса са:

  • Да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, основни познания за рисковете от бедствия и за начините на поведение и действие, дейностите на Единната спасителна система;
  • Да се създаде интерес към професията на пожарникаря и спасителя;
  • Да се възпита съпричастие към проблемите на човека, готовност за оказване на помощ, желание за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда;
  • Да се насърчи развитието и реализацията на проявени творчески заложби при децата и учениците;

Тематично конкурсът обхваща познанията на подрастващите, свързани с основни познания за рисковете от бедствия и за начините на поведение и действие, първа долекарска помощ, дейностите на Единната спасителна система;

Участниците в конкурса са разпределени в три възрастови групи:

  • Първа група – от 7 до 10 години;
  • Втора група – от 11 до 13 години;
  • Трета група – от 14 до 18 години.

Конкурсът дава равен достъп за участие на всички деца и ученици, разпределени в три национални и една международна категория, с оглед най-обективното определяне таланта, знанията и уменията на участниците.

Първа категория: Деца и ученици от всички общообразователни училища и центровете

за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищното и училищно образование.

Втора категория: Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство.

Трета категория: Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.

Четвърта категория: Международни участници, партньори в Откритото частично споразумение за големите рискове към Съвета на Европа /EUR-OPA/.

Всяка рисунка трябва да бъде придружена с кратко описание, на отделен лист на български или английски език, което да е прикрепен към гърба ѝ. Не се поставят по лицевата част на рисунката етикети или други надписи, нарушаващи нейната визия или удостоверяващи авторство.

Техниката на рисуване е по избор на участника.

Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата“ се провежда в три етапа: Общински, областе и национален етап.

Националният етап от конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата” ще се проведе през месец септември. До участие се допускат класиралите се в областния етап на конкурса и всички международни участници, попадащи в ЧЕТВЪРТА категория.

С рисунките на победителите в националния конкурс се организира международна изложба и се провежда официална церемония по награждаване на победителите и отличените.

Конкурсът е съвместна проява на Министерството на вътрешните работи в партньорство с Министерството на образованието и науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *