Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Георги Първанов в Ботевград:“Бих искал сегашните български институции да имат същия диалог, както ние със Сакскобурготски“(ВИДЕО)

Георги Първанов –президент на Република България (2002-2012) представи книгата си „Пътуване към паметта” днес в Исторически музей гр. Ботевград. Книгата представлява разкази за политиката, прехода и бурните години от началото на демокрацията в България, представени през опита и политическата кариера на президента Георги Първанов.

Събитието откри Рени Лазарова – директор на Исторически музей-Ботевград. От името на екипа на музея тя приветства Президента Първанов с „Добре дошли“. Лазарова не скри вълнението си да бъде домаин на културната проява, организирана от ботевградчанинът Петко Колев. „Сигурна съм, че повечето от вас познават неговата биография или ако не цялата, то поне периода 2002 г – 2012 г. В книгата има факти и сантименти , които ние познаваме“, каза Рени Лазарова.

В началото на своето представяне Георги Първанов се извини за закъснението, поради тапите на магистрала „Хемус“ при тунелите. По повод предизборната кампания той каза, че след нея могат да се решат или да се затлачат много проблеми, свързани с развитието на държавата. Разбира се в книгата му има специална глава, как се печелят и губят избори.

В своето представяне на книгата Президента Първанов в ретроспекция разказа за периода, когато е бил държавен глава, започвайки от 2001г, когато печели изборите. Тогава 40 дни преди изборите класацията на рейтингите му е отредила 15 място. След като печели битката с основния опонент Петър Стоянов, медиините анализатори отчели, че победата му се дължи на това, че не се е явил на последния дебат със Стоянов.

Президентът Първанов не скри, че е архитект на тройната коалиция и, че е работил в прекрасни отношения с премиера Симеон Сакскобурготски- два пъти месечно са решавали държавни въпроси на двустранна среща. „Бих искал сегашните български институции да имат същия диалог помежду си“, призна Първанов. Той изрази надежда лидерите на партиите да са узряли след парламентарните избори на 11 юли , като подчерта, че сегашните партии нямат право да не съставят правителство. По отношение на 3-те милиарда отпуснати з закупуване на самолети, не се знаело кога ще пристигнат и изрази мнение, че тези средства би било по-добре да са инвестирани в секторите здравеопазване и икономика. Президетът Първанов заяви, че България по време на неговото управление на държавата, е освободила медиците и сестрите ни от Либия, сред които е и Снежана Димитрова от Литаково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *