Изложба и среща-разговор откриват честванията по случай 184 години от рождението на Васил Левски

С гостуваща изложба и среща-разговор за най-новите открити документи за живота и делата на Васил Левски, Исторически музей-Ботевград отбелязва 184 години от рождението му

На 6-ти юли, вторник от 18.00 часа, във връзка с отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски, гости на Исторически музей – Ботевград ще бъдат Дора Чаушева – Директор на Национален музей „Васил Левски“ Карлово, проф. Пламен Митев – преподавател по „Българско възраждане“  в Софийски университет и проф. Орлин Събев – османист, автор на редица монографии, издадени в България и в чужбина, както и на многочислени научни публикации за историята на Османската империя през ХV-ХІХ век .

В рамките на организираната среща-разговор пред ботевградската публика  ще бъде открита и гостуващата изложба: “ Всичко, което съм сторил, сторих го за отечеството.“ на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово. На нашето внимание ще се представят новоиздадени  сборници, събрани въз основа на всички издирени  османотурски,  дипломатически докумнти и домашни извори за съдебния процес срещу Апостола и всички заловени комитетски дейци и участници в Арабаконашкия обир и документи, преведени и анализирани от проф. Орлин Събев.  За първи път се представят факсимилно султанските укази за утвърждаване на смъртните присъди на Левски и Димитър Общи  и нов превод на текста им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.