Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

23 години от смъртта на Тодор Живков

Днес се навършват 23 години от смъртта на дългогодишния държавен ръководител Тодор Живков.

То̀дор Хрѝстов Жѝвков е виден политик от Българската коминистическа партия (БКП), който в Народна Република България (НРБ) между 1954 и 1989 година заема най-високите ръководни постове – първи секретар (1954 – 1981) и Генерален секретар  (1981 – 1989) на ЦК на БКП, председател на Министерския съвет на НРБ (1962 – 1971) и председател на Държавния съвет на НРБ (1971 – 1989). Кмет на София (27 май – 1 ноември 1949).

Като участник в партизансткото движение ползва псевдонима Янко. По време на управлението си и след това е известен с имената Бай ТошоТатоПървия и Бившият Първи (тъй като е бил генерален (първи) секретар на ЦК на БКП).

Той умира на 86-годишна възраст – на 5 август 1998 г в София. Според официалната информация на БТА, той издъхва в 20:05 след триседмична мозъчна кома. Правителството  отхвърля настояванията на семейството му и на БСП той да бъде погребан с държавни почести.

Пред паметника на видния държавник в двора на къщата-музей днес бяха поднесени венци и цветя от кмета на Община Правец – Румен Гунински, институции и граждани.

Поклон пред светлата му памет!

Снимки: praveshkiglas.com

1 коментар на “23 години от смъртта на Тодор Живков

  1. БОГ да прости, сигурно е простил. Светла му памет на Тодор Живков и на Людмила Живкова. Те направиха много добри неща и развита Българска държава, с много културни мероприятия, индустрия, селско стопанство, отбрана. Сега за съжаление няма такава държава. Мир на Духовете им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *