Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„Добрият пример“: Специален контейнер ще събира цигарени фасове за рециклиране в Ботевград

Замърсяването на природата с цигарени фасове е глобален проблем, който засяга и България. Затова събирането и рециклирането им е сред основните задачи на проекта на bTV „Добрият пример“, в който активно участва и община Ботевград.

По време на съвместната кампания с bTV по почистване и облагородяване на местността „Боженишки Урвич“ Община Ботевград получи специален контейнер, който е предназначен само и единствено за събиране на цигарени фасове. Те не са пепелници и в тях не се гасят цигари. В контейнерите се поставят единствено фасове, които вече загасени, са събрани от доброволците след неправилното им изхвърляне по улиците, алеите, детските площадки и природата около нас.

През лятото на 2020 година благодарение на ентусиазма на хиляди доброволци, в рамките на проекта „Добрият пример” бяха събрани и предадени за рециклиране над 40 хиляди цигарени угарки, а от тази година в каузата могат да участват и жителите на община Ботевград. Специалният контейнер вече е монтиран на пл. „Освобождение“ №13, в пространството пред Център за административно обслужване в сградата на Община Ботевград. Всяка година в световен мащаб се произвеждат повече от 5.5 трилиона цигари с филтър и се изхвърлят около 4.5 трилиона. Цигарените угарки са най-разпространената форма на боклук в океаните. Филтърът им съдържа целулозен ацетат – това е биопластмаса, направена от дървесна целулоза и в зависимост от външните условия, на цигарения фас може да му отнеме от 3 месеца до 15 години, за да се разгради. 10 000 фаса се изхвърлят неправилно всяка секунда по света. Според експерти, това означава, че след 10 години в моретата ще има повече фасове, отколкото риба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *