Тази есен всеки ученик ще има компютър за онлайн обучение

От тази есен всеки ученик в България, който няма компютър у дома си, би трябвало да получи устройство от училището си, на което да учи при преминаване към дистанционно обучение. За целта министерството на образованието обяви обществена поръчка за 24 500 таблета, а отделно вече са поръчани 15 000 преносими устройства. Като цяло обаче стремежът на ведомството тази есен ще е децата да преминават в онлайн обучение само в краен случай, тъй като бяха установени дефицити в знанията и подготовката им.

Таблетите ще бъдат с операционна система Android, ще са с максимум по 185 лв. без ДДС и ще са подходящи за оборудване с карти за безжичен интернет (м.г. МОН даде възможност на директорите да купуват такива карти с реализираните икономии от бюджетите на училищата). Процедурата е с прогнозна стойност 4.5 млн. лв. без ДДС (5.4 млн. лв. с ДДС), като документи за участие в нея могат да се подават до 25 август т.г. Очаква се договорите за доставка и поддръжка да бъдат сключени до края на септември, а таблетите да бъдат доставени в училищата през октомври.

С обявената обществена поръчка МОН очаква да се покрият изцяло заявените от училищата потребности от допълнителни устройства. Намеренията на ведомството са към всяко училище да бъде създаден технологичен фонд, чрез който да се подсигури необходимата техника при едновременно преминаване на всички училища към дистанционно обучение и да няма ученици и учители, които да не могат да се включат в него поради социални причини.

Източник:Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *