Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Със 145 гласа парламентът прие на първо четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Против беше един депутат от ГЕРБ-СДС, 39 /ГЕРБ-СДС/ се въздържаха.

В началото министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров призова законопроектът за актуализация на бюджета на Касата да бъде приет в най-кратки срокове, за да даде спокойствие в системата за прилагането на мерките във връзка с четвъртата пандемична вълна, която настъпва.

В него се предвиждат постъпления от здравноосигурителни приходи от 134 500 000 лв., в т.ч от здравноосигурителни вноски – 105 000 000 лв., трансфери от здравното министерство – 29 500 000 лв.

В разходната част се предлага да бъдат допълнително разпределени 10 000 000 лв. за издръжка на административни дейности, като с тези пари ще бъде обезпечено финансирането на сключените от НЗОК договори за предоставяне на услуги за поддръжка на електронните системи за сигурност в обектите на касата, и др.

В частта „Здравноосигурителни разходи“ са заложени 120 465 000 лв., които ще бъдат разпределени за извънболнична първична медицинска помощ, дентална помощ, медикодиагностична дейност, медицински изделия, лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания, за поставяне на ваксини срещу Ковид-19 на здравноосигурени лица /до 14 млн. лв./ и др.

Предлага се допълнителните средства в условията на усложнена епидемична обстановка да бъдат разпределяни по решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Резервът, вкл. за неотложни и непредвидени разходи, е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и от трансферите за здравно осигуряване от другите бюджети, и е в размер на 4 035 000 лв.

Заложени са средства от 2 500 000 лв. за изпълнение на дейностите по здравни грижи, осъществявани в домашни условия.

Предвижда се удължаване на срока за заплащането на помощните средства, медицинските изделия за хората с увреждания по сегашния ред до 31 декември т.г., като се запазва и размерът на стойността им.

Разходите на НЗОК за борба с COVID пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лв. Предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева, се посочва в доклада на ресорните комисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *