За първи път в Ботевград: Джаз-операта „Вечеря в Манхатън“

На 7 септември – вторник, от 19:00 часа Нов театър НДК гостува на ботевградска сцена с джаз-операта „Вечеря в Манхатън“ от Любо Денев. Постановката ще се играе в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ при спазване на всички противоепидемични мерки и заетост на местата до 50%.
„Вечеря в Манхатън“ е първата джаз-опера в България. Либретото и музиката са написани от известния български композитор, диригент и джазмен Любомир Денев. Режисьор на постановката е Бойко Илиев, сценографията и костюмите са дело на Жанета Иванова, хореографията на Йоана Стоянова, вокален педагог е Даниела Станкова, художник на картината – Ема Ванкова.
Във „Вечеря в Манхатън“ участват: Христина Пипова, Лидия Кулекова, Александър Панайотов и Симеон Владов.
Джаз-квартет в състав: Мартин Марков /пиано/, Арнау Гарофе /саксофон/, Михаил Иванов /бас/, Атанас Попов /барабани/
Сюжетът се гради на основата на проблем на главната героиня – актриса в провинциален театър, на прага на душевен срив, породен от няколко обстоятелства: Неудовлетвореност от работата, загуба на илюзии, конфликт на мечтите от младостта с реалността, допълнени от криза в семейния живот. Въпросите, които повдига героинята от лични се превръщат в общозначими – мястото на артиста в обществото, ролята му в живота, значимостта на изкуството въобще, отношенията артист-публика и необходимостта от взаимност между тях.
Композиторът Любомир Денев, автор на музиката, е също и автор на либретото – сюжет, диалози, стихове, което е залог за оптимално съответствие между музика и текст, както и за логично музикално-драматургично развитие. Произведението е новаторско по отношение на жанра – съчетаване на операта с изразните средства на джаза, което у нас досега не е правено. Вокалните партии, които са предназначени за певци с театрален опит и джазова експресия, са натоварени със силен драматичен заряд.
Творбата съдържа също комедийни ситуации, парадоксални сцени и много самоирония. В постановката ще си дадат среща театър, вокалното и инструментално майсторство (съпроводът е на джаз квартет в състав: саксофон, пиано, контрабас и барабани), хореография, мултимедия, художествено осветление.
Солистите са четирима: Сопрано, Медзосопрано, Тенор и Баритон, като всички с изключение на главната героиня Катя, се превъплъщават в няколко роли – влизайки в нейния измислен свят, с общи усилия, като добри колеги и приятели, ѝ помагат да преодолее психическото разстройство и да се върне от света на разрушителните илюзии в действителността и на сцената.
Билети вече се продават на касата на читалището.

Любомир Денев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *