Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Ченчев на Братската могила в Литаково: „Преди 9-ти е имало фашистки ботуш, сега има подобна тирания“

77 години от победата на 9-ти септември отбелязаха социалисти от Ботевградска община. Бележитата дата бе чествана за поредна година на Братската могила над с.Литаково, въпреки ограниченията от пандемията, които влизат в сила от утре – 7 септември.

За пета поредна година неизменен гост на тържеството  беше народният представител Иван Ченчев. В своето обръщение към социалисти той заяви, че тяхното присъствие на историческия монумент показва, че личностите, чиито имена стоят зад него на паметника, са безсмъртни. „Те са се борили за нещо изключително – за свобода, за близките и роднините си, борили са се за страната си и са загинали за нея. Тогава е имало фашистки ботуш, сега има подобна тирания. Има борба на всеки един българин за цената на тока, на парното , на водата. Сега има страх у българина за неговата свобода, за работно място  – това пак е един вид тирания. Аз се прекланям пред вас, че вие пазите в себе си не само спомена, но и духа на тези хора – всички онези, които са загинали за това – ние да живеем в една свободна държава с равни права за всички, със справедливост и солидарност между нас. Аз вярвам, че носейки техните идеали, ние ще направим така, че да живеем в една страна, с която да се гордеем и ние да носим в себе си един висок морал и ценности, които да ни позволяват да възпитаваме децата си така , както са ни учили те“, каза още народният представител.

Обръщение към присъстващите отправи председателят на Общински съвет на БСП- Николина Цолова , която посочи, че безсмъртният борчески дух посреща всяка година на Братската могила, в навечерието на 9 септември. „Тази свята дата, която ние – хората с леви убеждения имаме честта да почитаме и да й отдаваме заслуженото. Поклон пред делото и саможертвата на героите, защото те са вярвали в справедливостта и са имали идеали . Дали са живота си за майка България, такава, каквато всички искаме да я виждаме – солидарна, справедлива и равноправна. Затова на предстоящите избори с всички вас ще се борим за всичко това, за бъдещето на България“.

Исторически доклад изнесе Иванинка Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *