50-годишното щъркелово гнездо на църквата в Скравена е премахнато (ВИДЕО)

Щъркеловото гнездо, намиращо се на купола на църквата „Свети Свети Чудотворци Козма и Дамян” в село Скравена е премахнато на 2 септември. До това се стигна, заради течовете от покрива и изкривяването на кръста, които е предизивкало. Това бе обяснението на кмета на селото Методи Драганов и от фирмата, извършввща ремонт на църквата – „Давид- 215″ЕООД. За жителите на Скравена гнездото бе също толкова свято, колкото самият църковен храм. Те го приемаха като неизменна част от сградата.

Сред населението върви брожение, че то не бива да се премахва или отново да се върне на старото му място. Наш екип бе на място и установи, че това е невъзможно, тъй като гнездото е унищожено на части и е изхвърлено. Преместването му в цялост е било невъзможно, тъй като е тежало един тон и 400. Размерите му били 1,50 на 2,50 м и дълбочина 90см. Това увериха от фирмата.

Работниците забавили ремонта на кръста и купола, тък като изчаквали щъркелите да отлетят в южните страни и едва тогава да се пристъпи към премахване на гнездото. Преди обаче да бъдат предприети тези действия, общинското ръководство инспектирало самото гнездо и било установено, че заради боклуците в него и отпадъчен материал от щъркелите, покривът е прогнил.

Самото гнездо пък е на повече от 50 години, увери кметът на селото Методи Драганов и по сведения на бившия църковен настоятел – Василия Стойнова. За последно щъркелите били видяни в гнездото на 23 август 2021г.

2 thoughts on “50-годишното щъркелово гнездо на църквата в Скравена е премахнато (ВИДЕО)

  1. Нищо не пречи, когато завършат ремонта, да направят една конструкция от желязо и да сложат вътре клонки. Когато напролет се върнат щъркелите, ще го довършат.

  2. Този метод с преместване на гнездото на малко разстояние от старото се използва и резултатите в повечето случаи са положителни. В Етрополе беше използван, защото старото гнездо на входа на града при намокрянето му закъсяваше токоподвеждащи проводници и всичко мина успешно. Кметът вместо да се отказва, да вземе да опита, има и организации за защита на пернати, те ще му помогнат. Вярно, ще имат работа около 2 седмици, но си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.