Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С четири пешеходни маршрута Община Ботевград се включва в конкурса на „Нестле за живей активно! 2021“

За трета поредна година Община Ботевград се включва в конкурса на „Нестле за Живей Активно! 2021“.

За тазгодишното издание, съобразено с епидемиологичната обстановка, Община Ботевград ще предложи на своите жители и гости 4 пешеходни маршрута, които да бъдат преминати в периода 16-ти септември – 26-ти септември.

1. От центъра на село Скравена, община Ботевград до конна база „Здравец“ и манастир „Св. Николай Чудотворец“.

Пешеходното трасе започва от центъра на селото, пред Паметника-костница на Ботевите четници, който от 2020-та година – освен като част от 100-те Национални туристически обекта, е категоризиран и като обект с историческа и художествена ценност от „Национално значение“.

Обектите в края на този маршрут се намират в местността „Градището“, на около 3 км от село Скравена, като пътят минава през поле и гора с живописни гледки и вили, сгушени в подножието на планински склонове, ограждащи котловината на селото.

ТРАСЕДЪЛЖИНАТРУДНОСТ
Скравена – конна база „Здравец – м. „Св. Николай Чудотворец“3кмлесно

2. Манастир „Св. Николай Чудотворец“, село Скравена – местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Крепост „Боженишки Урвич“

Маркираното трасе започва от манастир „Св. Николай Чудотворец“, минава през местността „Урвишка поляна“, облагородена с чешма, беседки и пейки за отдих, и стига до крепостта „Боженишки Урвич“ – средновековно каменно укрепление, днес археологически паметник със статут на обект от национално значение.

ТРАСЕДЪЛЖИНАТРУДНОСТ
м. „Св. Николай Чудотворец“–„Урвишка поляна“–„Боженишки Урвич“10 кмсредно

3. Местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Чекотински манастир  „Св. Архангел Михаил“, община Правец

От Урвишка поляна – освен в посока Крепостта, може да се тръгне и по пешеходно трасе, стигащо до Чекотинския манастир. Пътят минава по поречието на река Малък Искър в близост до село Своде, на около 15 километра от град Правец. Този маршрут съчетава гора и река и е подходящ за преминаване по всяко време на годината.

ТРАСЕДЪЛЖИНАТРУДНОСТ
местност „Урвишка поляна“ – Чекотински манастир8 кмлесно

4.  Местност „Желязна вода“, село Липница –  Меча поляна – пещера „Водната пещ“

Начална точка на този маршрут е местността „Желязна вода“, носеща името на извиращата там лечебна вода, чието съдържание на желязо, доказано с химичен анализ, е в пъти повече от най-известната желязна вода в Брезник. Меча поляна е мястото, където може да се отмори по пътя за пещера „Водната пещ“, тъй като преходът до там не е лесен, с голяма денивелация, но е много живописен.

ТРАСЕДЪЛЖИНАТРУДНОСТ
местност „Желязна вода“ – пещера Водната пещ3,8 кмтрудно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *