Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Новата учебна година бе открита в ОУ“Никола Вапцаров“ Ботевград

113 първокласници в 5 паралелки  прекрачиха за първи път училищния праг  в ОУ“Никола Вапцаров“ Ботевград , от общ брой първокласници в община Ботевград – 305. Първият учебен ден посрещат в любимото училище 865 ученици, от които 500 са в Начален етап.

Тържественият ден бе официално открит и в двете сгради на учебното заведение, с ограничен брой присъстващи, заради противоепидемичните мерки. Гост на тържеството в сградата на Начален етап  бе Камен Еленков – Началник „Социални и хуманитарни дейности“ в Община Ботевград.

Директорът Петя Кочкова приветства с „Добре дошли“ най-малките ученици и честити на всички присъстващи новата 2021/2022учебна година. Тя заяви, че с новите предизвикателства на  ковид пандемията училището гарантира безопасна учебна среда. По този повод учебната година се открива етапно във всички класове. „Гарантираме ви интересни училищни занимания и различни мероприятия извън учебните часове. Радваме се , че имаме отговорни родители, които са неизменно до своите деца“. Г-жа  Кочкова пожела на първокласниците да бъдат жадни за наука, да обичат училището, да мечтаят и да си поставят цели, които да реализират заедно със своите учители.

Поздравителен адрес, от името на кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов, прочете г-н Камен Еленков. „Днес първият училищен звънец ще огласи България и децата ни с радост и вълнение ще прекрачат прага на своето училище, жадни за просвещение и знания. В този ден ние родителите Ви поверяваме най-скъпото си – нашите деца. Признателни сме към Вас учители и Вашето благородно дело да възпитавате и изграждате достойни граждани на Република България. Скъпи ученици, знайте, че училището е храм на знанието, но тое Ваш втори дом, където не само пораствате физически, но израствате духовно и се превръщате в осъзнати личности. На добър час!  “ , се казва още в Поздравителния адрес.

Поздравителни адреси бяха изпратени още от г-жа Росица Иванова – Началник на Регионалното управление по образование-София област, от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, от Радослав Стойчев – областен управител на Софийска област, от Ирена Атанасова – председател на Комисията по образование и наука в 46-то Народно събрание на Република България и др.

Приветствено слово директорът на ОУ“Н.Вапцаров“ отправи и към по-големите ученици в прогимназиален етап. „ Отново е 15 септември и отново училищният двор се изпълни с глъч и радостни песни. Честит да ни бъде днешният празничен ден. На прага сме пред нови изпитания, една година с не известности от това как ще се учи – присъствено или он-лайн, но Вие и нашият екип сте достатъчно подготвени и ще надграждаме знанията, които сме придобили до момента“, заяви Петя Кочкова. Директорът подчерта, че училище „Н.Вапцаров“ има амбицията да се бори за челните резултати на националните външни оценявания. Г-жа Кочкова припомни, че през изминалата 2020/2021 година училището е сред първите 10 училища в Софийска област с най- добър резултат. „За да постигаме тези резултати са необходими усилията на всички – на учителите, на учениците и на родителите, на които изключително много разчитаме. Осигуряваме целодневна организация на учебния ден за учениците, които желаят  подпомагане на техните знания. Убедена съм, че в утрешния присъствен ден ще видите коренна промяна в материалната база“, посочи директорът. По думите на г-жа Кочкова учениците  ще се радват на нов компютърен кабинет , ще работят в STEM  центъра с високи технологии и стереоскопични лаптопи, с електронни дисплеи в класните стаи, със заряд бокс и др. „ Убедена съм, че всичко това ще Ви мотивира и зарежда с позитивизъм и ежедневно да искате да мечтаете и да си поставяте все по-високи цели“, добави директорът. Г-жа Кочкова пожела на учениците и техните семейства да бъдат здрави, устойчиви на това, което предстои. Тя подчерта, че училището предлага безопасна среда за учене. Осигурени са всички необходими мерки за почистване.