Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОУ“Н. Вапцаров“ се включи в Европейския ден на спорта в училище

Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ подкрепя кампанията за най-активно училище, организирана от екипа на сдружение „БГ Бъди активен“, която е част от националната кампания NowWe MOVE, подкрепена от МОН и ММС. 

Досега училището е участвало в двете инициативи – „Европейски ден без асансьори – 28. април“ и „Седмица на физическата активност и спорта – 31 май/6 юни“  като e получило  два сертификата за активно участие.

През тази учебна година събитието, носещо най-много точки в кампанията е Европейският ден на спорта в училище.

Европейският училищен спортен ден (ESSD) е учебен ден, посветен на забавлението, играта заедно и насърчаването на физическата активност и здравето за всички. Това е празник, който дава възможност на училищата да:

  • Повишат  профила на физическото възпитание (ФИ) и училищния спорт
  • Създават забавление и наслада чрез инициативи за физическа активност за млади хора
  • Насърчат здравето и благосъстоянието за учене през целия живот
  • Насърчат  социалното включване и развивайте социалните компетенции сред своите ученици.

Основна тема на празника на европейско ниво през 2021 година е “Активни пространства” и как дворът на училището може да подтиква децата към повече физическа активност. Училищата са поканени да преосмислят училищната база, като инструмент за мотивация на децата да се движат повече чрез различни асфалтни игри, артистични и креативни намеси и доза изобретателност.

С помощта на тебешири, малко боя или други методи училищните дворове могат да бъдат активен атракцион в ежедневието на детето. Успоредно с тази тема сдружение „BG Бъди активен“ продължава да поставя акцент на темата за Опазване на околната среда – разделно събиране на отпадъци.

Училището получи критерии за оценяване, като  за всяка дейност ще получи точки. Учителите по физическо възпитание и спорт, съвместно със Светослава Христова , и начални учители се постараха да организират  Европейския ден на спорта , така , че училището  да получи максимален брой точки, като се включиха  в мероприятия и по двете теми на събитието:

Активни пространтва

Нарисуваха  двора трайно  със интерактивни игри, свързани с физическа активност:” Не се сърди човече” , „ Дама” , Танцувай с мен или „ Следвай ме „ .Учениците нарисуваха още много игри с тебешир на асфалта. Всички заедно играха  с удоволствие. Малките ученици от начален етап  участваха  и с   Аеробика на стол – 5 мин  в класната стая.

Чисто събитие

Учениците изготвиха кошчета в часовете по технологии за разделно събиране и участваха с щафетни игри с разделно събиране на отпадъци.

Най – интересната част беше изготвянето на флашмоб от ученици , използвайки песента  „ Междучасие” и танцувайки в пространството на  нова  асфалтна игра в двора на училище  – предаван  на живо във ФБ и използване на хаштаг #ESSD2021 # ESSDdance

 През целия ден  по различно време , участие взеха всички ученици, като   спазваха противоепидемичните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *