Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинският кризисен щаб реши: Затваря за посещения пенсионерските клубове за две седмици

Да бъде засилен контролът по спазване на ограничителните мерки, издадени със заповед на министъра на здравеопазването, във връзка с ковид пандемията. Това решение взе днес Общинския кризисен щаб, който заседава сутринта. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по-късно на редовния си брифинг с местните медии.

Според него една част от мерките не се спазват, а други се заобикалят демонстративно, визирайки нощните заведения. По този повод още днес от 16.00ч е насрочена среща на общинското ръководство, заедно с началника на полицейското управление и с представител на Районната прокуратура в Ботевград с представители на нощните заведения и големите ресторанти.

Именно нощните заведения и двете дискотеки в Ботевград са най-големите демонстративно нарушаващи заповедта на министъра на здравеопазването. Виждаме, че съвсем спокойно вървят обяви за концерти в часове, в които тези заведения не би трябвало да работят. За нас най-важно е опазване живота и здравето на населението.“, каза Гавалюгов.

Правомощията на кмета е да ограничава работното време на заведенията, които не го спазват. Със заповедта на здравния министър към момента те не могат да работят след 20.00ч. Собтсвениците на заведенията са глобявани от полицията, но те продължават работа извън установеното време, съобразно пандемичните мерки.

„За съжаление финансовата санкция няма ефектът, който се цели“, коментира кметът. „Ние разчитаме, че собствениците на заведенията да са отговорни и съвестни като граждани, работодатели и инвеститори в нашата община и няма да се налага по някакъв по-силов административен начин да бъдат принуждавани да затворят заведенията си“, заяви Гавалюгов. Правомощията да го направят имат само полицията и прокуратурата.

На територията на община Ботевград се наблюдава една силно изразена негативна тенденция към увеличаване на броя на заразените, като към настоящия момент 150 е броят на активните случаи. От тях 38 са хоспитализирани и те са предимно възрастни хора, обясни кметът Гавалюгов. Те са с кислородно подпомагане, поради затруднено дишане.

 „В никакъв случай не искаме да достигаме нивата на смъртност, каквито бяха през ноември 2020 г. Тогава разрешеният брой легла бе 26, а към настоящия момент са 51“, подчерта кметът.

Най-тежко преживяващите вируса и уязвими са възрастните хора. В тази връзка в рамките на две седмици – от 27 септември до 11 октомври ще се ограничи свободният достъп до Пенсионерските клубове на територията на общината. Градоначалникът обаче заяви, че услугата „Топъл обяд“ ще продължи да се осъществява в пенсионерските клубове, но при ограничителните мерки.

1 коментар на “Общинският кризисен щаб реши: Затваря за посещения пенсионерските клубове за две седмици

  1. Изключително правилно е взетото решение от кмета за оганичаване на достъпа до пенсионерски клубове.
    Уважаеми господин кмете, моля организирайте образователно запознаване на възрастните хора за ползите и необходивмостта от ваксинация.
    Все още не е късно, това може да помогне за спасението на човешки животи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *