Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проект дава поминък на ромски семейства в село Джурово

Четири млади семейства ще отглеждат шафран и ще произвеждат мед

Все по-малко са селата у нас за които може да се каже, че в тях кипи живот. В тези, където училищата отдавна са обрасли с бурени, а за детска градина не са чували от поне две поколения, диагнозата е ясна- замиращи огнища на живот. Има и такива обаче, в които макар на пръв поглед да кипи живот, сякаш цари безвремие. Причината за това най-често е, че преобладаващата част от населението им е от малцинствен произход с нисък социален статус и образователен ценз. Това автоматично означава почти пълна безработица, сегрегация и живот в затворени общности. Подобна е и картината в село Джурово, в което живеят над 1 100 души. Имат си и детска градина с 60 деца и училище с над 120 деца. Повечето му жители обаче са безработни, макар селото да е съвсем близо до по-големи центрове като Ботевград или Правец. “почти 2/3 от жителите на селото са от ромски произход, като всички са безработни. Имаме пет-шест магазина, едно момче се занимава със смяна на гуми , друг изчуква автомобили, имаме и един животновъд и това е”, потвърждава и Владимир Петров. Повечето хора от селото работят като гастсрбаитери в Австрия и Англия за по няколко месеца в търсене на по-доходоносно препитание.

Именно към сегрегирани общности с минимални възможности за реализиране на пазара на труда е насочен и специален проект, целящ да създаде поминък на младите семейства от ромски произход да намерят своя поминък който да им осигури трайни възможности за препитание. В рамките на ден на отворените врати гостуваме тъкмо на две от семействата от село Джурово, които са се включили в проекта, решили да се занимават с отглеждането на пчели и шафран. “Идеята ни с този проект е хората да продължат да се занимават с тези дейности и след приключването им, и така да създадем една по-голяма устойчивост като придобият някакво самочувствие като работещи. Искаме да разчупим затворената общност в която живеят” споделя и Елисавета Пъндева от фондация Биоселена”.

Многолюдното семейство на Дилян и Снежина ни посрещнаха с нескрит интерес и въпреки дъжда нетърпеливо очакваха да покажат какво са научили в пчеларския занаят. Включили се в проекта преди около три месеца, като основен техен мотиватор станал местния координатор за работа с малцинствата Владимир Петров, а в техен учител се превъплъщава Теодор Пушкаров, пчелар не само с огромен опит, но и дълбоки познания.

Семейството започва своя път в пчеларството с шест пчелина, които тепърва ще дават мед. Землището на селото е подходящо за развитие на пчеларството, тъй като в региона не са концентрирани никакви индустриални предприятия, а почвите и въздуха са чисти.

Децата също вече се включват в работата. “Аз например опушвам пчелините. казва Светослав и признава, че най-голяма помощ му оказва баща му Дидо. “Медът ще зависи от пашата. Може да е многоцветен или да има и акация например”, добавя и Теодор. Резултатът от обучението на неговите ученици от село Джурово ще се види догодина. В рамките на проекта беше направена демонстрация по добиване на мед.

Освен за развитието на пчеларството климатът около село Джурово е подходящ и за отглеждане на шафран. За обучението на семействата решили да се захванат с отглеждането на шафран отговаря друг фермер предлагащ своите продукти на фермерския пазар пред аграрното министерство- Стоян Дурков. “Избрахме шафранът като култура и поради факта че отглеждането и обработката му изискват много ръчен труд, а това са хора, които могат да го обработват. Най-скъпата инвестиция при него е закупуването на луковиците, което сме им осигурили, така че ако решат впоследствие могат и да разширят площите си”, сподели още Елисавета Пъндева.

Проектът „Деца с бъдеще – фермери, занаятчии, предприемачи” се реализира от фондация “Биоселена” с подкрепата на  “Телъс Интернешънъл” в България. Амбицията на включилите се в него фермери е скоро да започнат да предлагат своите продукти на фермерския пазар пред министерството на земеделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *