Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

НОМЕР 10 в листата на БСП в София област: Валентина Ричанек

ВАЛЕНТИНА РИЧАНЕК е кандидат за народен представител за 47-то Народно събрание от  БСП. Тя е на 10-то място в листата на 26 МИР -София област. Валентина е на 42 години, от Ботевград. Омъжена е, с две деца. Средното си образование завършва в  УКТЦ -град Правец. Висшето си образование придобива в Технически университет – София с  Магистърска степен  специалност „Компютърни техника“, специализация „Информационни технологии“. Първият й професионален опит в България е по проекта за изграждането на 3-тия GSM оператор в България – „VIVACOM”.

След като се премества със семейството си да живее в Прага работи  като ръководител на технически отдел в Агенция за подбор на персонал. Десет години работи като „Глобален Програм Мениджър обучения“ в „HP/HP Enterprise“ – София.

От една година е ангажирана с маркетинга и разширяването на семейния бизнес, който е свързан с износ и популяризиране на българска козметика в няколко европейски държави. Валентина Ричанек е Председател на Таекуон-до клуб в гр. Етрополе. Владее перфектно английски и чешки език. Защо решава да се занимава с политика и по-специално да се кандидатира за народен представител, ще научите от интервюто  с нея.

Обикновено младите хора бягат от политиката. Вие сте млад човек, реализирал се успешно в България. Защо се кандидатирахте за народен представител?

Истина е. Младите хора бягат от политиката поради ред причини. Но е време точно те да се замислят, в каква обстановка живеят и това ли искат за децата си. Животът в днешно време е забързан, времето не стига на никого, особено в корпоративния живот, където работният ден е минимум 12 часа, а енергията, която е необходима за оцеляване вече няма цена. И да, повечето от образованите и кадърни млади хора,  останали в България намериха начин да живеят добре, без да се натоварват с политическия живот. Но за мен лично и за тях разбира се, наближава времето да отговорим на децата си, защо сме избрали да ги отгледаме тук, след като сме имали и друг избор. Това е основната причина да приема предложението да се включа в листата за народни представители на БСП. Включих се, не за да стана депутат.  Както виждате съм 10-та в листата и съвсем не съм публично известна личност, както вече писаха за мен. Посланието ми е съвсем различно. На първо място е, че не се страхувам. Не се страхувам да се покажа, да кажа какво мисля, от коя партия съм и какво искам да постигна с тази проява. А това, което искам не е много и не е нищо повече от една нормална социална, здравна, образователна и съдебна система в държавата, в която съм се родила , завърнала и плащам не малки данъци. И второто важно е , че всеки може да отдели време за каузата „България“, стига да иска. Надявам се повече млади и образовани хора да последват примера ми. Време е всички ежедневно да започнем да се интересуваме от действията на партиите и политиците, и не само около изборите.

За какво трябва да са сигурни избирателите, когато гласуват за БСП?

Трябва да са сигурни, че има политици, които биха се погрижили за тях и за националните ни интереси, стига да ги разпознаят и изберат. В световна икономическа и Covid криза сме. На държавно ниво кризите са още повече и се задълбочават с всеки изминал ден, добавяйки здравна, социална и политическа. Няма българско домакинство, малък, среден или голям бизнес , който да не се нуждае от социални мерки в момента. БСП показа и доказа през последните 5 години, че знае и може да се справи.

Казвам го с голяма увереност, защото точно преди 5 години една жена-лидер успя да привлече вниманието ми с думите, действията и куража си, а именно Корнелия Нинова.

На нея дължа събуденото си чувство за патриотизъм, желание за промяна и политическа ангажираност. В последствие станах член на партията и се запознах с още уникални хора. Следя и другите партии непрекъснато и за всичките тези 5 години нямаше нито миг съмнение, че съм направила правилния избор. Единствено в БСП виждам потенциала за промяна и почтените хора, за които някои партии така настойчиво говорят напоследък.

Аз разбирам, че до хората, които не са членове на БСП, достигат различни слухове за партията, за лидера, чувала съм какво ли не. Вътрешната ни опозиция, или общо казано манипулационните механизми на Борисов успяха да убедят не малко хора в неверни неща. Но ако до преди няколко месеца са вярвали на тези слухове, то нека погледнат действията на БСП в последния парламент и неимоверните усилия за съставяне на правителство в името на хората. Това говори много, а може би всичко.

  • Ако БСП управлява, кои са неотложните сектори, които се нуждаят от спешен рестарт?

За съжаление всички сектори се нуждаят от рестарт и много ми се иска да кажа на първо място образователната система, но с оглед на случващото се през последните месеци, това е невъзможно.  Най-важното е да се погрижим за оцеляването на хората и предимно възрастните. Всички вече си видяхме новите сметки за ток, докато дървата и въглищата изчезнаха от пазара, а навън вече заваля и първият сняг. За растящите цени на горивата, храните и т.н. се говори непрекъснато, а страшното тепърва предстои, много хора ще бъдат гладни и измръзнали скоро.

Здравната система се нуждае от светкавична реформа. В Covid криза сме- не достига капацитет за болните, ниското възнаграждение на медиците, порочните практики в частните болници, окаяното състояние или наглото разпродаване на общинските болници, , скъпите лекарства- всичко това е много наболял и неотложен въпрос.

Справянето с корупцията, енергетиката, водо-стопанисването, земеделието, образованието, спорта, туризма…няма сектор , за който да си помисля и да е наред.  Но знам, че БСП има решенията, експертизата и волята да промени всичко това.

  • БСП има ясно разписана предизборна програма с конкретни ангажименти. Реалистични ли са те, според Вас?

Както винаги БСП е изключително подготвена и вече има конкретно предложение за първите 100 дни от управлението с антикризисен пакет с конкретни и подробно описани мерки, вече достъпни в публичното пространство. Призовавам всички да ги прочетат. Защото излъчват една сигурност и спокойствие, че има кой и знае как да се погрижи за всички ежедневни и вече неотложни проблеми, а едва ли има човек, който да не оцени това в момента.

И да, ангажиментите са абсолютно реалистични! А също така се обсъждат на срещи със синдикати и браншови организации , с работодателски организации и производители на мляко, хляб, месо и олио.

Тоест всяко предложение е съобразено с предизвикателствата на заливащите ни една след друга кризи и от всички гледни точки – производители и потребители, работодатели и работещи. И най-вече финансово обосновано в изготвянето на държавен бюджет 2022г., както и в тригодишна прогнозна рамка за следващите години.

  • Има ли шанс най-бедната държава в Европа да излезе от дъното, в което я потопи 11-годишното управление на ГЕРБ?

Знаете ли, всяка година пътуваме с автомобил до Чехия, заради изпитите по чешки език и история на голямата ни дъщеря, която е паралелна ученичка. И държа да вметна, че това пътуване не е просто разходка или родителска амбиция. Тя трябва да се явява лично до завършване на основно образование и да докаже, че знае чешки език и познава чешката история, за да не й бъде отнето чешкото гражданство, което има по рождение.

По време на тези пътувания, имам възможността да разглеждам всички държави по пътя, половината от които са ни съседски, а общо всички са пост-комунистически, с еднакъв старт след премахването на режима. И ме боли…Боли ме да гледам, как от всички тези държави, България изостава с всяка изминала година. А това се разпознава много лесно – по лицата на хората, по поведението им в магазина и на улицата, по вида на пътищата, по къщите и дворните им пространства.

След което се замислям защо?! Защо държавата с най-уникалното разположение -ключът между Азия и Европа, с най-многото подземни богатства, с най-многото водни ресурси, с най-уникалния климат- 4 прекрасни сезона, с най-уникалната природа- планини, равнини, реки и море, с най-уникалната кухня, история и обичаи, с най-плодородната земя, с най- схватливите, хубави и гостоприемни хора, е на това дередже?

И всеки път стигам до един и същ отговор, а той е, защото не сме единни и не защитаваме националния си интерес.

И да, Борисов и ГЕРБ принизиха държавата до дъното на Европа, но всички ние им го позволихме, а всички ясно виждаха и осъзнаваха какво, защо и как се случва!

България може да излезе от дъното, имаме всички ресурси да го постигнем, но трябва всички заедно да го поискаме и да се борим за това всеки ден.

Като финал ще споделя една от многото ми мечти за родината ни. Мечтая някой ден всеки Български гражданин да е завършил основно образование и да е доказал, че може да чете и пише свободно Български език и познава Българската история.

Ако сте харесали ВАЛЕНТИНА РИЧАНЕК, макар и задочно, можете да гласувате за нея на 14 ноември 2021г с бюлетина номер 33 и преференция 110.

ЗАЩОТО МЛАДИТЕ ХОРА ИМАТ МЯСТО В ПОЛИТКАТА, ЗАРАДИ ДОБРИТЕ СИ ИДЕИ ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!