Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Николов, директор на ПГТМ „Христо Ботев“: Дуалното образование в България носи престиж на участващите компании

За компаниите е престижно да имат регламентирани отношения с професионална гимназия и да участват в дуалното обучение. Системата е от взаимен интерес, както за фирмата, така и за гимназията. Това каза Иван Николов, директор на Професионална гимназия по техника и мениджмънт (ПГТМ) „Христо Ботев“, гр. Ботевград, в предаването „Смарт час“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.  

Професионалното образование се развива в правилна посока, категоричен бе гостът. По думите му то е изведено на челно място в приоритетите за развитие на образованието в България. „Направиха се доста инвестиции, създадоха се много възможности за квалификация на преподавателите. Освен това съвременните възможности за комуникация ни позволяват да бъдем по-гъвкави в предлагането на професионално образование“.

„Убеден съм, че заради бързите темпове, с които се развива професионалното образование, в близките години то ще окаже своя ефект. Ще има видим ефект върху бизнеса и икономиката като цяло. Ще се усети, че все повече квалифицирана работна ръка излиза на пазара на труда“. 

„Гимназията е с огромен потенциал, и като материална база, и като предлагани професии и специалности“, каза още Николов. „Тази година реализирахме дуалната специалност „Промишлена електроника“, а догодина, това е наше решение, залегнало в стратегията на училището, ще направим предложение за паралелка „Газова техника“. Това е отлична специалност, а и имаме най-модерната лаборатория в страната за тази специалност“. 

Учебният план е много балансирано съчетан. Има много нюанси, но казано по-изчистено, в 11 клас ще бъдат 3 дни в училище и два дни във фирмата-партньор, а в 12 клас – 3 дни във фирмата и 2 дни – в училище, обясни гостът. 

„Има „за“ и „против“ участието на училищата и на компаниите в дуалната система. Има и недобри практики, в които компаниите се отказват от партньорството си, след като процесът вече е стартиран. Учениците, приети по този начин, в паралелка с дуално обучение, не могат да завършат без партньорство. На фона на Ковид кризата има такива недобри практики. 

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *