Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

АМ „Хемус“ оттегля временно инвестиционното си намерение за изграждане на площадка за рециклиране на строителни отпадъци в Скравена. Вижте писмото.

Днес общинското ръководство е получило писмо от Автомагистрали “Хемус“ АД , с което уведомява, че оттегля на инвестиционното си предложение за  обособяване на площадка за събиране, съхраняване и рециклиране на строителни отпадъци в местността Креща – село Скравена. Това съобщи зам.кметът на община Ботевград Борис Борисов. Уведомление за отказа от инвестиционното намерение е изпратено и до РИОСВ-София.

Кметът на село Скравена Методи Драганов заяви, че няма изпратено до него такова уведомление и изрази мнение, че Автомагистрали “Хемус“ АД временно спират процедурата, но едва ли се отказват напълно. Това се доказва и от писмото, в което дружеството заявява,че ще прецени дали е съобразно да промени и да поднови инвестиционното си предложение.

Факт е обаче, че дружеството оттегля инвестиционното си намеренеие в предвид на голямото гражданско съпротивление и по-конкретно протесната подписка, с която жителите на Скравена се обявиха против изграждането на площадката. Мотивите на хората бяха, че ще се замърси околната среда в района с радиоактивни вещества и това ще повлияе пряко на качеството на живот и здравето на жителите на селото, поради близостта до кариерата. Притесненията на скравенци бяха още, че на въпросната площадка ще бъдат депонирани опасни промишлени отпадъци от други европейски държави, както и, че обемът им ще превиши обявените 1 200 хиляди тона годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *