Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

144 години от Освобождението чества Ботевград

Днес се навършват 144 години от освобождението на Ботевград от османско робство. Празничното честване започна с изпълнения на Общински духов оркестър, с диригент Иванка Савова.

Програмата продължи с церемония по изгигане на националния трибагрник от кмета на общината Иван Гавал’гов, знамето на Европейския съюз от председателя на Общински съвет, д-р Илин Черняшки, и знамето на Ботевград от зам.кмета Борис Борисов. Въпреки проливния дъжд общинското ръквоодство, представителите на държавни и общински учерждения, на политически партии и признателните граждани се отправиха към паметника на Свободата, където се състоя официална церемония и поднасяне на венци и цветя.

Водещият на празничното събитие – Николай Найденов припомни, че вечно ще оттекват думите на генерал Йосиф Владимирович Гурко „Радвайте се деца на братска България, днес вие сте свободни!“.

„Освободихме се от чуждата гнет преди 144 г, но днес макар по-доста различен начин, животът ни отново е повлиян от ограничения- тези на пандемията. Но дори и физически дистанцирани, дни като днешиня, ни събират отново. И то най-вече – духовно!“, подчерта водещият.

Специален музикален поздрав към жителите на Ботевград поднесоха младите певици – Габриела Партовска и нейната ученичка Мирена Василева,. Те изпълниха две от емблематичните родолюбиви песни на България – “Я кажи ми, облаче ле бяло“ и “Де е България?“. С прекрасните си изпълнения те засвидетелстваха своята признателност към отминалите паметни събития и предизвикаха прилив на патриотични чувства у присъстващите граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *