Учениците в община Ботевград се връщат в клас на ротационен принцип, осигурени са тестове

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември тази година.

В община Ботевград учениците ще учат на ротационен принцип. Заболеваемостта е под 500 на 1000. Това съобщиха от ППМГ“Акад.проф.д-р Асен Златаров“, ОУ“Н.Вапцаров“ и ОУ“Отец Паисий“ с.Врачеш.

Условието е във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица.

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

С последните доставки от четвъртък вечерта и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от първи до 12-и клас за изследването на 6 декември т.г. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *