Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Издадоха детска книжка, вдъхновена от миграцията на планинската жаба в местността „Мухалница”

Изданието разказва за дългото пътешествие, което предприемат всяка година планинските жаби от вида Rana temporaria. Как те успяват да изминат почти 10 км от планината Било до местността Мухалница, в община Ботевград, и как преодоляват всички препятствия по пътя си.

Заглавието на книжката е „Жабокът Витан“, а авторът ѝ Емилия Зафираки казва, че в основата на книгата е, че няма нищо незъзможно по пътя към постигането на дадена цел. Човек може да мине през различни препятствия, като единственото важно по този път е, че може и да се откажеш от някои неща в името на крайната заветна цел.

„Жабокът Витан“ е една история за приятелство, взаимопомощ и грижа, която ще помогне на децата да се справят с трудни житейски ситуации, да приемат различните от тях и да обогатят знанията си за природата и за интересни животински видове, които са непопулярни и дори се смятат за „отвратителни“. Жабокът Витан ще поведе децата в приключение, което ще запознае децата с научно-популярни теми като миграцията на жабите Rana Temporaria, както и със светли имена в българската наука за природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *