Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Еудженио: Българска еко мода между Лондон, Дубай и Китай

Кризата ще промени изцяло начина на изработка на дрехи, смята еко дизайнера от Ботевград Евгени Петков

Междувременно продължава да прави облекла, има си частни клиенти и звезди като Силвия и Теди Кацарови, Мария Илиева и Рут Колева

Представя булчинска рокля от сурова, тъкана на село вълна, и с кринолин от върбови клонки

„Не знам дали вярваш в кармата и в това, че ние донякъде проектираме живота си – казва Евгени. По време на пандемията ми се случи точно това, което събира трите неща, които харесам – пътувания, работа с млади хора, деца и мода.“ Не е обаче от хората, които чакат кармата си, а смело предизвиква нещата да се случват. Първият български еко дизайнер Евгени Петков е харесван и обичан както в Лондон, където живее, така и в Дубай, където много си падат по модата му. А напоследък и като преподавател по моден дизайн на китайци.

Този 34-годишен вечно усмихнат, добронамерен и позитивен чаровник е първият еко дизайнер не само у нас, но и на Балканите, който прилага авангардни методи като рециклиране и етична мода. Преди пандемията, която нанася съкрушителен удар на модната индустрия, Евгени излага моделите си в Лондонското сити и два пъти годишно участва в шоурум в Седмицата на модата в Париж. И днес обаче, в условията на замрелия от пандемията моден бизнес той непрестанно търси нови ниши и се реализира успешно.

Споделя, че е станал разпознаваем като еко дизайнер случайно. Роден е в „средностатистическо“ семейство от Ботевград, с ограничени възможности. Това го стимулира да бъде по-креативен, да рециклира и използва максимално материалите. Като малък рисува дрехи и обувки по чиновете в училище. Майка му, артистична натура, която рисува хубаво и се занимава с ландшафтен дизайн, го подкрепя. Евгени ходи на кръжоци и учи в специализирана паралелка по приложно изкуство. Завършва Текстилния техникум във Враца с моделиране и конструиране на облекло. На 16 години вече е любим частен шивач на много жени.

Учи сериозно френски с мечтата да замине при голямата мода в Париж. Семейството няма средства да го изпрати, но той е упорит. Заминава да работи по програма за гледане на деца. А Съдбата го намира в Пловдив. На голямо модно ревю за прически е поканен да облече моделите. От фирмата за продукти за коса „Шварцкопф“ го канят да изработва дрехи. Междувременно продължава да прави облекла, има си частни клиенти и звезди като Силвия и Теди Кацарови, Мария Илиева и Рут Колева.

Идеята да прави еко мода все още е неосъзната, докато не среща една репортерка от Ню Йорк – Абигейл Доан. Тя му отваря очите и вратите към чужбина във време, в което у нас еко модата още не е популярна. Абигейл го препоръчва на световната еко организация, с клон в Хонконг и Ню Йорк. От там виждат в негово лице един прекрасен представител от Балканите. Той участва в еко модно ревю EcoChik в сградата на ООН в Женева, с дизайнери от над 30 държави от целия свят. Представя булчинска рокля от сурова, тъкана на село вълна, и с кринолин от върбови клонки. Роклята е обявена за най-добър Haute Couture тоалет. Негов модел става Юлия Юревич, „Мис България 2007“. Вдига се медиен шум.

Евгени заминава при своя приятелка в Лондон. Тогава все още мечтае да е в Париж, но атмосферата на британската столица толкова му харесва, че решава, че това е неговото място. Учи моден дизайн в University of West London. За година е признат за един от най-добрите студенти сред учители, колеги. Участва в много голям и известен конкурс за млади дизайнери – “Mittel Moda The Fashion Award“, където показва своя еко колекция мъжка мода. Влиза в селекцията от 22-ма обещаващи млади дизайнери.

Съдбата се явява за втори път в живота му в лицето на една българка – Ралица Петрова, която е впечатлена от уникалната му булчинска еко рокля и си поръчва същия модел. Ралица става като негова втора майка, подкрепя го морално и финансово. И днес той живее при приятелите, които нарича свое второ семейство – Ралица и Алекс Петрови.

Преди пандемията Евгени работи за модна къща “ESSE Vie London“. Има много частни клиенти, предимно от Индия и арабския свят. Успоредно с това изработва и продава свои колекции с марката „Eugenio“ в Дубай и Лондон. Представя и плетива, които много се харесват в Лондон, и за които му помага майка му от Ботевград.

Модната къща фалира по време на локдауна, а Евгени се връща да презареди в родината си. Още от летището обаче е изпратен на 14-дневна карантина в апартамент в Младост. „Тогава, напълно изолиран и сам, имах време да помисля – казва той. – Реших просто да се спра, да погледна себе си.“ След карантината през 2020 г. той остава цяло лято в България. „Беше едно от най-хубавите ми лета. Преоткрих родината си. Бях и по Черноморието с приятели“, разказва той.

Когато есента се връща в Лондон, фирмата “ESSE Vie London“ е фалирала, но той не се осланя на помощите на перфектно работещата британска социална система, а търси нови начини за реализация. Решава да атакува модния пазар в Дубай, където има много почитатели и всяка година ходи на изложението „Експо“. Продава дрехите от своя бранд „Eugenio“ в бутици и на частни клиенти. Арабските жени ценят неговата еко мода – лека, ефирна, дишаща и красива.

След онова българско лято през 2020 г. Евгени Петков официално става натурализиран британски гражданин. „Интересното е, че ми обявиха, че са ме приели на 3 март 2021 г. – споделя той. – На официалната церемония беше много вълнуващо.

Изпълнява се химнът, заклеваш се във вярност на кралицата и короната… Тази церемония беше като кулминация на всички мои терзания и търсения през годините, дали съм достатъчно добър, за да живея в това общество. Сега съм с двойно гражданство, а напоследък като се прибирам в Лондон, усещането е все едно се връщам у дома.“

Междувременно през зимата на 2020-2021 г. в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“ на Нели Митева се организира събитие, след което Еудженио разбира, че има много фенове и в София. Това го вдъхновява в началото на март 2021 г. в същия шоурум да организира нетрадиционно ревю – като британско чаено парти. Така се и нарича – Great British Fashion Tea Party („Голямо британско модно чаено парти“), или емблематичния Five o’clock.

„Точно по време на пандемията избистрих какво искам да е моят бранд „Eugenio“ – казва дизайнерът. – Той е пълно отражение на мен самия като човек. Аз съм отворен към всякакви възрасти, раси, религии и сексуална ориентация. Старая се да бъда много приобщаващ, да създавам дрехи и за 20-30, и за 60-70-годишни“, казва той.

От 3 септември 2021 г. Евгени Петков е и преподавател по моден дизайн във филиала на университета на Саутхамптън в град Далиан в Китай. „Оцениха опита ми като дизайнер, енергичността ми и желанието ми да се развивам. Беше като сбъдната мечта, започнах да преоткривам себе си като преподавател“, казва Евгени.

Засега излъчва лекциите си онлайн. Заради голямата часова разлика му се налага да става в 5 и да започва лекции в 6, но работата толкова го вдъхновява, че свиква и с това. Голямо предизвикателство е и фактът, че трябва да преподава онлайн и техническата част – как се създава кройка, как се конструира дреха. Излъчва лекциите си от България, от Лондон, Дубай, от летището в Париж…

На своите студенти той изнася лекции и на тема екологична мода. Сред това, което прави Евгени, най-широко разпространено е рециклирането – когато от вече готови дрехи се правят нови. При метода zero waste („нула загуби“) платът се използва така, че от него да не се изхвърли и парченце.

Част от еко модата е и етичната мода – материалите да са произведени в страната, в която е дизайнерът, да се плаща достатъчно на хората, които шият дрехите. Другото направление е стопроцентови естествени материали – коприна, вълна, памук, лен. Евгени рециклира и парчета плат, останали след изработката на колекции.

„Станал съм като един истински Плюшкин – събирам платове от всевъзможни места, които после включвам в концепцията за дадения сезон, или каквато и да е тема. Така правя колекциите си – казва той. – Има все повече производители на еко материали, има даже кожа от гъби, от ананас, коприна, направена от мрежата на паяците.“

„Модната индустрия е третата най-голяма в Англия, пазарът е свит в момента, но аз не горя никакви мостове, не пренебрегвам никакви пазари, както казах, старая се брандът ми да достига до всякакви култури, страни, етноси“ – е формулата му за успех. Заедно с колегата му, талантливият и успешен дизайнер Иван Донев ще представят българската мода на форума VIE Fashion Week в Дубай от 23 до 26 юни. В началото на юни пък му предстои ново събитие в шоурума „Иван Асен 22“.

С отварянето на някои летища отново пламва и другата му страст – пътуването. Миналата година реализира своя отдавнашна мечта – 2 седмици в Египет – свят, който го инспирира. Успява да отиде и в любимия си Париж и да посети родната къща на Кристиан Диор в Нормандия. Ходи и в Дубай, Оман. В момента е в Маракеш – град, който свързва с най-голямото си вдъхновение и муза през целия си живот – Ив Сен Лоран.

Мароко го инспирира за бохемски живот и цветове. Там той рисува новата си колекция за лято 2023. Издава, че основните акценти са много цвят – жълто, розово и циламено – като мароканска градина, а също и супер ефирни материали – коприна, вискоза и памук. Кройките са като арабски кафтан и абая, но са по-скоро с модерно, европейско звучене и с арабски привкус.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *