Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Страхотен Балкан стопира полета на Рилски Спортист и изравни финалната серия

Мъжкият баскетболен отбор на Балкан спечели втория мач от финалите за шампионската титла срещу Рилски спортист. Тимът на Небойша Видич нанесе първо поражение у дома за сезона на своя съперник, след като се наложи с 82-86 в пореден инфарктен мач.  Успехът бе исторически и за старши-треньора на ботевградчани Небойша Видич, за който това бе първа победа в кариерата в „Арена Самоков“. 

Третият и четвъртият мач от серията са на 7 и 9 юни в Ботевград, а за най-голямо съжаление  мачът ще се играе пред празни трибуни заради наказание на Балкан от втория полуфинал срещу Левски 2014. 

Балкан започна много силно мача и поведе с 2-8 в първите 3 минути на срещата. Постепенно обаче Алекс Симеонов върна домакините в мача и те намалиха пасив до 2 точки. Малка се запази разликата, а две поредни тройки на Станимир Маринов, който получи лека почивка в периода, изведе отново зелените напред с най-голямата разлика от 7 в първия период. До края на частта обаче Рилецо, който изпълни доста фаулове и стреля безпогрешно (8/8) намали до 4 точки пасив. Първият период приключи при 21-25.
4 мин след началото на втората Рилски стигна за кратко до обрат при 34-32, но Джоунс отговори веднага. В основата бе Ей Джей Хес, който вкара две тройки в началото на периода. Последва пълен крах в играта на Балкан, който нямаше кош близо 4 минути. Рилецо също не успя да се откъсне с много напред, но все пак взе инициативата и поведе при 38-34. В този момент с по три фаула от Балкан станаха Крис Минков и Крисчън Джоунс, което принуди Видич да извади американския център до края на полувремето. Добро включван на Станимир Маринов (11 точки първото полувреме) върна предимството на Балкан на почивката – 39-.41. Рилецо доминираше отново в борбата под коша – 22 срещу 11, но допусна цели 11 грешки срещу само 3 на „зелените“. Балканс е възползва и вкара 11 точки от грешките на самоковци.

Третата започна с няколко обрата. Балкан не успяваше да намери своя ритъм в нападение и защита и Рилецо дишаше във врата на „зелените“. 3 минути преди края след тройка и кош на Станимир Маринов Балкан поведе за първи  път с двуцифрена разлика от 10 при 50-60.  Силно в тази серия се включи и капитанът Митко Димитров, който обаче натрупа четири фаула в края на периода. Балкан обаче бе безпощаден до края на периода и поведе с 14 точки! след 30 минути игра в Самоков – 53-67. 

Николай Грозев качи още повече адреналина в зеления лагер с тройка в началото на последния период,която направи преднината 15 точки.  Рилецо обаче нямаше намерение да губи и започна последния период с 9-3, за да свали под 10 пасива си – 62-70. Балкан имаше един кош в първите 3 минути. Добро включване на Маркс обаче върна импулса в играта на Балкан, който поведе отново с 12 точки – 65-77. Малко повече от 2 минути  преди края напрежението ескалира след спор между Портър и Маркс, който получи техническо, както и Амад Рори. За Маркс това бе пето нарушение , а преднината на Балкан остана около 8-10 точки. Атака по-късно за пет фаула излезе и Станимир Маринов, който бе третият играч на „зелените“ с пет фаула, след като и Митко Димитров по-рано напусна. Тройка на Хес свали до 7 1:24 преди края – 74-81. Докрая обаче Балкан удържа победата. 

Рилецо отново доминира под коша, където овладя 13 борби повече – 41 срещу 28, но допусна почти двойно повече грешки – 16 срещу само 10 за Балкан, от които гостите от Ботевград се възползваха максимално. „Зелените“ вкараха 16 точки от грешки на съперниак срещу само 3 от тяхна страна. 

Най-резултатни за успеха с по 16 точки бяха Крисчън Джоунс (+ 8 борби), Станимир Маринов и Митко Димитров. 

Брендън Браун вкара 17 за Рилецо, 16 и 9 борби имаше Алекс Симеонов , а Трей Портър направи дабъл-дабъл с 11 борби и 10 точки. Ей Джей Хес наниза 12. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *