Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

На Голяма Богородица трудовчани се събраха на оброк

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

По традиция на празника Голяма Богородица трудовчани се събират в местността „Оброка“, намираща се южно от селото, където приготвят оброчна супа и палят свещи за здраве. Отец Панайот отслужи водосвет за здраве край оброчния кръст.

Според преданията, в тази местност, в полите на Стубленски рид, между реките Черниш и Касица се намирало село Одрец (Алтън таш), предшественик на днешното село Трудовец. В местноста се намират и руините на калето „Галов камък“, което датира от V-VI век и напомня на драматичните събития в края на XIV век, свързани с падането на България под турско владичество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *