Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Депутатите одобриха военна помощ на Украйна, но неясно каква

След близо петчасови дебати депутатите се обединиха за предоставянето на военна помощ на Украйна. Според днешното решение тя трябва да е реална, а не както беше гласувано преди седем месеца – само за ремонт на украинска техника – което дори не се случи. Сега всички парламентарно представени партии, без БСП и „Възраждане“, одобриха да бъдат изпратени оръдия и резервни части.

Точно каква да бъде подкрепата обаче трябва да реши служебният кабинет на президента Румен Радев и в срок до един месец да внесе проекторешение.

Депутатите на левицата вдигнаха плакати с надпис „Не на оръжията! Мир“.

Припомняме, че управляващата коалиция в мандата на 47-ото Народно събрание, заради страх да не падне правителството „Петков“, гласуваха компромисното решение само да се ремонтира украинска военна техника. В последствие стана ясно, че нито една машина не е минавала през българските ремонтни бази.

Проектът за оказване на военна и военно-техническа помощ към Украйна, който трябва да внесе до месец служебното или редовно правителство, трябва да е съобразен с българските възможности, генерирайки сигурността и защитата на населението.

В хода на дебата депутати от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ лансираха идеята, че даването на военна помощ за Украйна е възможност за България да модернизира отбранителните си възможности с нова техника.

Акцентите за връзката между военна помощ за Украйна и модернизация на армията бяха описани от страна на БСП като „лицемерие“.

Досега на няколко пъти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е заявявал публично, че България не разполага с техника, която може да предостави на Украйна, без да „оголи“ защитата си.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *