Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Правец отпразнува 145 години от освобождението си

По повод 145 години от Освобождението на Правец от турско робство и от началото на тридневната битка за Правешките височини в хода на Руско турската война 1877/1878 г. в салона на НЧ „Заря 1895“ се състоя емоционално тържество. Присъстващите ученици от трите училища в гр. Правец и граждани изпълниха целия салон.

Кратко слово и литературно музикална програма напомниха за онези величави дни през ноември 1877 г. когато се водят бойните действия при Правец. Те траят три дни от 21 до 23 ноември 1877 г. Това е първата успешна битка по пътя на войните на генерал Гурко по време на легендарното зимно преминаване на Балкана, завършило с боевете при Арабаконак. Първата успешна битка по пътят на Предния отряд на генерал Гурко към овладяване проходите в Стара планина е боят за правешките височини при Бърдо продължил три дни – от 21 до 23 ноември 1877 година.

За Правец тези дни са празник. Всички присъстващи в залата се включиха в честването на този важен исторически ден. Защото всички ние сме потомците, които пазят паметта за онези величави дни и нощи, изпълнени с неимоверни трудности при изкачването на войни и оръдия по Правешките височини, но и най-вече с чутовен героизъм. Длъжни сме да предадем достойно тази памет на следващите поколения и то най- вече чрез младите хора, които ще предадат щафетата след нас.

Изказват благодарност към директорите, учителите и учениците от ОУ „Васил Левски“ от двете гимназии за изучаване на чужди езици и компютърни технологии и системи – ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ и НПГ по КТС за съпричастието и активното участие в събитието, организирано от Исторически музей и Община Правец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *