Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обезлюдяването в малките села на община Ботевград – къде, колко жители са останали да живеят? (ВИДЕО)

„Село Елов дол има много проблеми, характерни за много населени места , с малко жители и отдалечени от общинските центрове“. Това заяви Николай Николов, кметски наместник на селото, по време на общинската сесия, провела се на 24 ноември. Той и неговите колеги, кметски намесници на с. Боженица – Петър Столев, на с. Краево – Красимира Димитрова и на с. Липница – Соня Георгиева представиха информации за административното, териториалното и социално-икономическо развитие на малките населени места. Проблемът с обезлюдяването на малките села е особено показателен през последните години, но той води след себе си редица проблеми, касаещи опазване на обществения ред. По този повод общинският съветник от БСП Николина Цолова и зам. председател на Общински съвет-Ботевград отправи питане към кметските наместници за реалния брой жители в тези села и какви проблеми срещат кметските наместници с опазването на обществения ред. Такива псоочиха само двамата кместки наместници на Боженица и Елов дол.

В Елов дол е извършена една домова кражба, при която са присвоени незаконно хранителни продукти. Извършителите на деянието и до момента не са разкрити. Според кметския наместник Николай Николов, един от проблемите на селото е липсата на постоянно живеещи в махалите. „Има външни лица, които взимат строителни материали- стари плочи, камъни и стъпала на къщи“, обясни Николов. В информацията до Общински съвет той посочва, че село Елов дол е съществувало като махала на с. Липница и е обособено като отделна териториално-административна единица през 1979 год. Състои се от 16 махали и централна част. Две от махалите не са обитаеми, а в останалите живеят от по един до пет-шест човека, на пенсионна възраст, с постоянно или временно пребиваване. През зимния период броя на жителите е около 20, а през летния броят им достига до 50. За сравнение през 1956 г. населението на селото е наброявало 449 души.

В село Боженица към м. ноември 2022 година живеят 105 души, от тях с постоянен адрес – 49 човека, с настоящ адрес! 14 човека. Като възраст: до 60 години – 15 човека, над 60 години – 90 човека. Кметският наместник Петър Столев заяви, че в с. Боженица през изминалата година е извършено само едно разбиване с взлом в къща, без извършена кражба.

Броят на жителите в село Липница, с постоянен адрес, e 66 души, с настоящ адрес регистрираните са 135 лица. През летните месеци и в почивните дни броят на пребиваващите в селото хора се увеличава значително. През последните години се забелязва повишен интерес към придобиване на имоти и възстановяване на наследствени такива, в землището на село Липница. Оформя се трайна тенденция към увеличаване броя на жителите в населеното място.

Жителите на село Краево наброяват 127 души (63 с постоянен и 64 с настоящ адрес). Кражби през изминалата година не са извършени, съобщи Красимира Димиторва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *