Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Предстои откриването на изложбата ,,Богатството на троянската керамика“ в НЧ ,,Заря 1895“, Правец

На 12 декември Православна църква почита паметта на Св. Спиридон Чудотворец, покровител на занаятчиите.

Според легендата, преди много години пръв Свети Спиридон се опитал да направи съд от глина. Трудил се упорито, но не успял – глината отказвала да му се подчинява. Разплакал се светецът, сълзите му капнали върху глината и той разбрал, че му е нужна вода. Успял да направи съд. Опекъл го. Оттогава светецът се счита за покровител и на грънчарите.

По този повод, от месец декември до месец февруари Музеят на занаятите-Троян гостува за пореден път на Исторически музей-Правец с мобилната изложба ,,Богатството на троянската керамика“.

Музеят на занаятите притежава най-богатия фонд Керамика на територията на България – почти 6 000 предмета.

Керамиката идва от Земята, тя е продукт на глината, огъня и водата, първото производство в развитието на човечеството. Сътворени от човешките ръце с любов, керамичните съдове носят красота и се използват в ежедневния и празничния живот на българите. Всеки майстор си има свои тайни, които по правило не напускат рода. Пречистването на глината се извършва по специални начини. Само след отстраняването на видими и невидими нечистотии, тя може да служи на хората.

Всеки един от представените близо 90 експоната в изложбата носи история и показва част от развитието и разнообразието на троянската керамика в периода от края на ХІХ до 70-те години на ХХ век. Наред с битовите съдове са показани и специалните съдове за вино и ракия, изработени от най-добрите майстори в занаята. Разказани са историите на фамилия Йовкови – четири поколения потомствени майстори грънчари и на Йова Раевска – едно от най-големите имена в развитието на художествената керамика в България.

Изборът да бъде представена точно тази изложба в Правец не е случаен. Троянската керамика е позната отдавна и присъства в домовете на правчани още от Възраждането. По стара традиция на Тодоровден и в навечерието на Великден се купува глинен предмет и се занася в дома, за да се получи благословията на земята, всички в семейството да бъдат здрави и силни.

Във фонда на музея в Троян се съхранява снимка от началото на ХХ век, на която се виждат троянски грънчари на правешкия събор на Тодоровден, продаващи изработените от тях съдове.

Изложбата ще бъде открита на 5 декември /понеделник/ от 17 часа във фоайето на НЧ ,,Заря 1895“, Правец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *