Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

175 години от рождението на своя патрон чества Ботевград

На 6 януари, пред паметника на поета-революционер и патрон на нашият град Христо Ботев бе отбелязана 175-та годишнина от рождението му.

Един от най-великите и гениални български поети и революционери – Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

175-ата годишнина от рождението на поета-революционер беше отбелязана в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националната гвардейска част.

В Ботевград годишнината бе отбелязана с програма, която включваше изпълнения на Общинския духов оркестър пред НЧ „Христо Ботев 1884“, продължи с шествие, предвождано от оркестъра, и завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев.

В честването взеха участие ученици от ПГТМ „Христо Ботев“, Ботевград с рецитал на произведения, написани от Христо Ботев, както и победителката в конкурса „Седмица на талантите“, организиран от младежката медия „Гласът на Ботевград“, Анета Асенова, която изпълни Ботевото произведение „Хаджи Димитър“ като песен.

Актьорът Николай Найденов прочете творбата на Христо Ботев „Хайдути“ по изключително въздействащ и докосващ начин.

За да изразят своята признателност към един от най-великите български поети и революционери, венци и цветя поднесоха общинското ръководство в лицето на кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов, зам. -кмета Борис Борисов, председателят на Общински съвет-Ботевград д-р Илин Черняшки, институции, предприятия, детски и учебни заведения от община Ботевград и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *