Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

БСП върна неизпълен третия мандат

Снимка: БГНЕС

БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. 

Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и за парламент. Такива, каквито ги обсъдихме с Вас при приемането на мандата: Приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 2023 година и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор и от тези, които дойдоха и от тези, които не дойдоха, стана ясно, че не се събра съгласие, мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат„, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, връщайки празната папка с третия мандат на президента Румен Радев. 

Аз искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка, но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори, пожелавам ви успех на тях„, отвърна Радев на представителите на парламентарната група на БСП. 

Това е общ неуспех на 48-ото Народно събрание“, това заяви Корнелия Нинова, след като излезе от президентството на въпрос дали неизпълнението на третия мандат е провал за БСП.

По думите на Нинова не е било възможно реализиране на третия мандат, особено след скандала с Nexo. Лидерът на БСП обяви, че очаква трудна предизборна кампания. 

Днес от 14 часа съм поканил Централната избирателна комисия за да даде повече информация за готовността за предстоящите парламентарни избори и на база и на тази информация ще взема решнение за разпускане на 48-ото Народно събрание и датата за следващите парламентарни избори„, съобщи Радев. 

Предстои държавния глава да издаде тази седмица указ за разпускане на 48-ото Народно събрание, а преди това да назначи и ново служебно правителство. Вече стана ясно, че негов премиер отново ще бъде Гълъб Донев.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *