Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ВЕЛИКАН НА ДУХА – Филм за писателя Трифон Христовски

На 24 януари през 1905г. в село Радотина се ражда писателя Трифон Христовски. За съжаление е много вероятно това име изобщо да не ви звучи познато, за разлика от имената на други местни автори като Стамен Панчев и Никола Ракитин, които са добре вградени в местната памет.

Факт е, че Трифон Христовски не е оставил след себе си обемно творчество, което да съхрани паметта му за поколенията. Но не творчеството, а самата житейска история на писателя е това, заради което той заслужава да бъде запомнен и познаван.

Когато е бебе, само на няколко месеца, Трифон Христовски заболява от детски паралич. Болестта го белязва за цял живот, крайниците му остават неподвижни с изключение на лявата му ръка. Жестоката съдба изглежда е предрешила Трифон да изживее дните си като безполезен за себе си и околните инвалид, като жив труп. Но в пълна противоположност на осакатеното му крехко тяло, неговият дух се оказал силен и непримирим.

Той не се примирява с положението си, полага неимоверни усилия за своето развитие, разширява кръгозора си далеч извън еснафското селско ежедневие, поддържа комуникация с целия свят, осведомява се и става съпричастен с глобалните процеси на своето време, става обединител и учител на местната младеж, завещава пример, че дори от „нищо“ може да стане „нещо“, дори и при най-тежки условия стига да има желание и воля за развитие в човека.

Един живот изпълнен с постоянна борба. Борба с недъзите собственото си тяло, борба с тежките военни ситуации, съпътствали България в началото на 20-ти век, борба за образование и просвета въпреки предрасъдъците на околните, борба за постигане на идеал, за промяна на социално-икономическия ред, борба за смислен живот, въпреки всичко.

„Главното е не само да живееш, но смислено да живееш. И полутруп бих дал доказателства на другите, че живея…“Трифон Христовски (1905-1944)

Повече за живота, делото и примера, който Трифон Христовски ни оставя, можете да видите във филма „Великан на духа“:

Режисьор, сценарист, оператор и монтажист: Георги Данов

Разказвач: Михаил Михов

Филмът е заснет през февруари 2022г., със съдействието на Botevgrad.NEWS, Читалище „Трифон Христовски“ (Село Радотина) и Исторически музей – Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *