Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

На Арабаконак: Преди 145 г български и чужди воини записаха с кръвта си свободата в книгата на българската история

145 години от извоюването на жадуваната петвековна свобода от български и чуждестранни воини бяха чествани днес на паметника в местността „Арабаконак“. Героизма и саможертвата събра признателните поколения от общините Горна Малина, Ботевград и Елин Пелин, за да отдадат заслужена почит към паметта на загиналите.

Гости на честването бяха Иван Ников – председател на Общински съвет-Горна Малина, ген. Майор Валери Цолов – командир на съвместното командване на силите, Иван Гавалюгов – кмет на община Ботевград,  проф. Любен Тонев -заслужил гражданин на община Горна Малина, полк. Павлин Велков – Началник на военно окръжие  I- ва степен-София, полк. Теодор Тодоров  – командира на мобилна комуникационна информационна система, Негово високо благоговенство – свещеноиконом Серафим Янев, водачът, на листата на БСП в 26 МИР на София област Иван Ченчев, Младен Маринов от ГЕРБ, председателят на ОбС на БСП и зам.председател на Общински съвет-Ботевград Николина Цолова и др.

„Трети март е национален празник, който докосва сърцето на всеки българин – родолюбец. Трети март е съкровена дата в българската история, защото Освобождението от турско робство е начало на възправянето на един народ, разпъван 5 века на кръста, но не паднал на колене Народ, който съхрани своя език и култура , гордият български дух и волята за свобода и независимост.“ С тези думи кметът на община Горна Малина, инж. Ангел Жиланов, приветства присъстващите родолюбиви граждани.

В своето слово той подчерта, че България ще я има, докато пазим паметта на героите. „Народ без памет , е народ без бъдеще и всяка епоха има своя версия за историята, но версията на нашите възрожденци – революционери и опълченци,  е съзидана с велики дела и написана с кръв. Това никога не трябва да забравяме!“, призова кметът на Горна Малина.

След него думата бе дадена на кмета на община Ботевград – Иван Гавалюгов. Според него днес всички много ще говорят, но е важно какво казваме – да осмислим истинското значение на посланията. „Имаме много поводи да се срамуваме  – и от миналото си , и от настоящето си. Ние сме народ, който обикновено се самосъжаляваме, чувстваме се ощетени от съдбата, че сме малки, че сме незначителни и зависими. Независимо от това, ние българите сме малък, но древен народ и има много събития, които ни правят горди от нашата история, но и от нашето настояще“.  Гавалюгов заяви, че трябва да имаме позитивен поглед върху днешните събития, ако искаме да имаме едно по-добро бъдеще за нас и нашите деца. Кметът на Ботевград също призова да бъдем горди потомци , както Иван Вазов е завещал в едноименното си стихотворение „Аз съм българче“ –  „ синове и дъщери сме на земя прекрасна, синове и дъщери сме на юнашко племе“, каза в края на словото си Гавалюгов.

След това Отец Серафим отслужи заупокойна молитва и с едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на загиналите воини. В последвалата част от тържествената програма самодейци показаха таланта си с празничен концерт ,  в който участваха Общински духов оркестър – Ботевград, с диригент Иванка Савова и  Мажоретен състав-Ботевград към НЧ „Хр. Ботев – 1884“, самодейни състави от НЧ „Просвета 1911“ с. Макоцево и НЧ“В. Левски – 1929“ гр. Горна Малина, НЧ „Хр. Ботев – 1929“ Долно Камарци, НЧ“Възраждане- 1922“ Негушево, НЧ“Отец Паисий – 1919“ Чеканчево и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *