Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ОДМВР-София с резултати от проведената специализирана полицейска операция

На 9 март на територията, обслужвана от ОДМВР-София, се проведе специализирана полицейска операция за превенция на нарушенията на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност, стабилизиране на средата за сигурност, осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност.  Полицейските действия са осъществени съвместно с екипи на жандармерията и представители на държавните контролни органи.

По-характерни установени закононарушения:

Икономически престъпления:

При извършени проверки на търговски обекти на територията на Костинброд полицейските служители са иззели от два от тях общо 583 артикула /дрехи/, обозначени с логото на световни търговски марки, предлагани за продажба без наличието на съответната документация за ползване на марките. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172Б, ал.1 от НК.

Досъдебно производство за аналогично престъпление е образувано и в РУ-Самоков. При проверката на нерегламентиран търговски обект в града полицейските служители са иззели 401 спортни артикула /анцузи, блузи, чорапи и бейзболни шапки/, с логото на защитени търговски марки, предлагани за продажба без нужната документация за това.

Притежание на наркотични вещества:

В хода на проведената спецакция от служители на Участък- Седми квартал, криминална и охранителна полиция в РУ-Самоков са задържани осъждан мъж от същия град, държал пликче с около 3 грама марихуана, и негова съгражданка, у която било установено топче бяло прахообразно вещество, за което признала, че е амфетамин. По двата случая са регистрирани преписки.

Констатирани нарушения в търговски обекти:

В хода на извършени съвместни проверки от служители на РУ-Пирдоп и БАБХ, в заведение в Пирдоп е установена служителка на длъжност „готвач“, с изтекъл срок на валидност на здравната книжка. Съставен ѝ е акт от компетентните органи.

От служители на РУ-Елин Пелин и Комисията за защита на потребителите са извършени съвместни проверки на небанкови финансови институции, предлагащи бързи кредити. Констатирани са нарушения на Закона за потребителския кредит, за които са съставени актове.

В хода на спецоперацията от служители на РУ-Ботевград и БАБХ е инспектиран импровизиран обект за продажба на сладка, находящ се на главен път 1-1, в местността Копяновец. Установено е, че се извършва нерегламентирана търговия с мед и сладкарски изделия. На стопанисващия обекта е съставен акт по Закона за храните.

При извършена проверка на товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ служители на РУ-Своге установили в товарния отсек седем животни /бик, крава и пет телета/, за чийто превоз водачът не представил съответните ветеринарномедицински документи. От служителите на Областната дирекция по безопасност на храните му е съставен акт.

Иззета незаконно добита дървесина:

В резултат на извършените съвместни проверки от служители на РУ-Самоков и Регионалната дирекция по горите, на два адреса в града е установено съхранение на немаркирана дървесина. На първия адрес са установени 99 иглолистни греди и 6 кубика иглолистни подпори без контролна горска марка и документ за произход. Още три пространствени кубика незаконно добити борови дърва за огрев са установени на втория адрес. На собствениците са съставени актове по Закона за горите. По случая е регистрирана преписка.

Общо 11 кубика незаконно добита дървесина са установени на четири адреса в Ихтиман след извършени съвместни проверки от служители на полицията, жандармерията и Регионалната дирекция по горите. На собствениците са съставени актове по Закона за горите.

Разкрити престъпни посегателства:

След бързи оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Пирдоп установиха извършители на две престъпления. Работата по първия случай започнала след получен сигнал за хулигански действия в хранителен магазин в Пирдоп. Служителите на реда изяснили, че под въздействие на употребен алкохол, 32-годишен пирдопчанин е извършил непристойни действия, изразяващи се в обиди и закани за саморазправа към персонала. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 325 от НК. Работата по пълното му документиране продължава.

Оперативната работа по втория случай започнала след сигнал за извършена кражба на 80 метални тръби от землището на с. Челопеч. В хода на проведената спецакция е разкрит и задържан авторът на престъпното посегателство – 39-годишен мъж от с. Карлиево. Инкриминираните вещи също са намерени и иззети. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК

В резултат на активни оперативно-издирвателни действия криминалисти от РУ-Сливница разкриха кражба от разпределителен център на куриерска фирма в Божурище. За срок до 24 часа е задържан жител на Берковица, отнел мобилен телефон. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

В хода на оперативно-издирвателните действия криминалистите от РУ-Самоков разкриха кражба от ресторант във вилна зона Ярема, дело на криминално проявен и осъждан мъж от с. Ковачевци. Извършителят предал доброволно сумата в размер на 380 лева, които отнел от шкаф в заведението. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

Вчера към наказателна отговорност е привлечена столичанка, управлявала на 3 март на пътя София-Самоков лек автомобил „Опел Астра“ след употреба на амфетамин. На нарушителката е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК и делото е изпратено в прокуратурата с мнение за съд.

Извършител на кражба попадна в ареста след незабавни действия на ихтиманските полицаи. След постъпил сигнал от собственик, че е установил липсата на електрическа тротинетка от двора на имота си, служителите на реда предприели необходимите действия и бързо влезли в дирите на извършителя. 18-годишният криминално проявен ихтиманец направил пълни самопризнания и предал отнетата чужда собственост. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

Извършител на кражба разкриха и свогенските криминалисти. Работейки по сигнал от жителка на София, че от чантата ѝ е откраднато портмоне с пари, лични и банкови документи, служителите на реда установили и задържали извършителя. 58-годишният свогенец признал, че след кражбата е изхвърлил портмонето в кош за боклук. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

Задържани нарушители на пътя:

РУ-Елин Пелин: Около 14.30 часа вчера, в с. Белопопци, автопатрул спрял за проверка мотопед „Пиаджо“ без регистрационна табела, управляван от жител на селото. От извършените справки е установено, че мотопедът не е регистриран съгласно закона, вследствие на което е иззет по надлежния ред. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 345, ал.2 от НК.

РУ-Костинброд: Около 13.20 часа вчера, на ул. „Ломско шосе“, автопатрул спрял и проверил лек автомобил „Рено“, управляван от чужденец. При тестването на водача с дрегер в пробата му били отчетени 3.03 промила алкохол. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.

Пътен инцидент:

Около 13.30 часа вчера в РУ-Правец постъпил сигнал за самокатастрофирал автомобил и мъж в безпомощно състояние на земята до него в землището на с. Джурово. При огледа на място е установен катастрофирал в дърво лек автомобил. От екип на Спешна помощ е констатирана смъртта на водача. По случая е образувано досъдебно производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *