Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Днес православният свят празнува Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът е спомен за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос – възкресяването на Лазар, починал от четири дни.

Според Евангелието, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и починал. Когато Христос се завърнал, той възкресил покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия Лазаровото въздигане от смъртта, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

Според българската народна традиция

Лазаровден, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

Девойки на предженитбена възраст, пременени, натъкмени, събрани на групички, вървят от къща на къща и пеят весели Лазарски песни и стопанките трябва да дарят лазарките с бели несварени яйца.

На Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали, някои от които като лазаруването се изпълняват и до днес.

Днес имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *