Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Резултати от ДЗИ 2023: София-област е от последните по успех на матурата по БЕЛ

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Не са успели да я вземат 17,74% от явилите се.

В националната класация по среден успех води София-град с 57,81 точки, след това се нарежда Смолян с 54,57 точки.

Средното постижение за страната е съизмеримо, но малко по-ниско спрямо предходната година, уточниха от МОН. Тогава средният резултат по БЕЛ за страната беше 55,77 т., което се равнява на добър 4,05.

Забелязва се, че Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с миналото лято на първата задължителна матура.

Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати от ДЗИ по БЕЛ. Първите пет са София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област. 

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9119 (20%).  В работите на 4239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.

С близо 2500 повече са и зрелостниците положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет. Скъсаните са 10,62%.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%. 

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, като води англиски на ниво В1.1 (88,75 т.). С най-нисък са най-масовите изпити – география и икономика (41,51 т.), биология и здравно образование (44,25), философия (46,5). В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.

С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници.

Две слаби оценки имат 1050 младежи.

Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници. 

Няма зрелостник с 0 точки на изпита по български език и литуратура, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *