Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Иван Гавалюгов: В общината няма бедстващи хора

На 2-ри и 3-ти юни бе обявено бедствено положение във връзка с проливните дъждове и щетите, нанесени от тях, в селата Новачене, Гурково, Липница и в по-малка степен в Радотина и Рашково.

В село Новачене река Новаченка бе излязла от коритото си и няколко съседни улици и имоти бяха залети от големите наводнения. „Ситуацията е овладяна, направено е обследване на причините и проблемите, взети са конкретни мерки, свързани с проектиране и изграждане на корекция на река Новаченка, което е в етап на проучване. Становище ще получим всеки момент. С тези мерки ще кандидатстваме пред Междуведомствена комисия по бедствия и аварии за осигуряване на необходимите средства.„. Това информира кметът Иван Гавалюгов в началото на извънредната сесия на Общинския съвет.

Той подчерта още и за щетите в село Гурково. Според него, то е най-пострадало откъм инфраструктура, тъй като обилното количество вода е придошло от съседните склонове. И там също има наводнени и засегнати частни имоти. Взети са мерки за почистване на общинската инфраструктура.

В село Липница са били отнесени две мостови съоръжения и залети няколко имота в близост до реката, която минава през селото. Пътят между Липница и Елов дол също е бил наводнен и разчистен от местните жители след това.

В последните дни обилните валежи доведоха до наводняване на имоти в ниската част на село Врачеш. Основната причина, която констатирахме са скатни води, които навлязоха в селото от склоновете откъм гробищния парк и заляха най-ниските имоти, намиращите се в източната част на селото. Може би, няколко десетки имота бяха наводнени.„, добави Гавалюгов и подчерта, че в населените места няма бедстващи хора, хора, на които не е оказано първа помощ или се намират в критична ситуация.

Служителски екипи на Районна служба по пожарна и аварийна безопасност – район Ботевград и екипи от Правец, Етрополе и Пирдоп са се притекли на помощ при отводняването на наводнените имоти в село Врачеш. Всички имоти са били отводнени още същата вечер.

Във вилна зона „Зелин“ също е имало няколко наводнени имота, поради отводняването на склоновете на Стара планина, намиращи се южно от магистрала „Хемус“.

В Ботевград се извършва почистване на основни канализационни колектори и тръби, отвеждащи водите по улиците към пречиствателната станция. Единият район е на улица „Севаст Огнян“ (до магазин Фантастико), а другият, по който ще започнат дейности, е в ж.к. „Саранск“ по улица „Преслав“. Тези точки са от ниските части на града и там се образува голямо количество вода.

Кметът сподели още и, че специално сформирани екипи от Община Ботевград посещават на място всички засегнати от водните бедствия през последните дни. Прави се проучване по описване на нанесените имуществени щети върху частните имоти. Скоро ще се сформира комисия, която да направи разпределение на общински средства в полза на пострадали от обилните валежи последната седмица. „Таван“ на сумата, както и самата сума за подпомагане ще определят съветниците от ОБС-Ботевград. Във връзка с това Гавалюгов уточни: „Хората не могат да очакват, че ще бъдат напълно овъзмездени с общински средства за понесените щети. Затова има застрахователни услуги, които те трябва да ползват.

Видеоматериал от цялото изказване на кмета Иван Гавалюгов може да видите тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *