Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Наводненията продължават: Река Чешковица излезе от коритото си и заля десетки имоти във Врачеш

През нощта на 15-ти срещу 16-ти юни река Чешковица в село Врачеш преля и поради огромния ѝ приток на води наводни имотите на живущите в близост до реката и затвори достъпа до Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“.

На днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов коментира наводненията през последната нощ в селата Врачеш и Скравена.

За първи път от, може би, 20 години и повече такова количество вода премина през коритото на река Чешковица. Със сигурност изключително благоприятно влияние оказа направената корекция преди години на реката по повод наводненията през 2005 година и почистването ѝ през изминалата година, тъй като то беше доста сериозно оширочено. Проводимостта е налична и това спомогна щетите да са минимални на фона на количеството, което премина през река Чешковица. Да, има щети върху дигите, дори върху част от бетоновата корекция на реката, но това са сравнително дребни проблеми, които в момента се коригират. На място са техника на Общинско предприятие БКС, на ВиК, на частна механизация на фирми от село Врачеш, които в момента коригират насипват, заздравяват, брегоукрепват коритото на река Чешковица в участници, които се вижда, че тя излезе през изминалата вечер.„, каза кметът Гавалюгов

Той информира, че са отводнени всички имоти, които са били наводнени през изминалата вечер и подчерта, че няма бедстващи хора.

Общината бе осигурила достатъчно количество пясък и чували за всеки, който се чувства застрашен по някакъв начин за имоти си да ги постави на места, където счита за необходимо.

Брегоукрепват се бреговете на река Чешковица там, където е необходимо. Правят се възможните корекции с оглед сериозното пълноводие към настоящия момент на компрометирани участъци от бетоновата корекция, отводняват се някой дерета, които заляха част от имотите, като не всички щети са нанесени от излезлите води на река Чешковица. […]

Сутринта пътят към Врачешкия манастир беше откъснат от водите на реката. В момента работят техника и механизация на БКС и ВиК, които възстановяват достъпа до манастира и мисля, че в съвсем скоро време ще бъде възстановен.„, уточни градоначалникът.

Във връзка с нивото на язовир Бебреш кметът добави: „За момента непосредствена опасност от заливане на съседните земи или образуване на допълнителни сериозни водни количества в река Бебреш няма.“. В допълнение, участъкът на реката в село Скравена е почистен.

Такава притеснителна ситуация имаше и в квартал „Паланката“ в село Скравена. Посетих на място хората заедно с кмета Методи Драганов. Имаше от съседните склонове отново наводнени или овлажнени имоти. Наводнени е силно казано, по-скоро просмукващи подпочвени скатни води. Отново един имот беше откъснат, който се намира на улица „Ушите“, тъй като има е само един пешеходен мост, а хората преминават през самото корито на реката, за да стигнат до имота си. Преди години е имало друг такъв път с твърда настилка, не асфалтов път, който обаче от доста години се оказа, че не се е използвал. Още преди три дни започна неговото възстановяване като алтернативен достъп до въпросния един единствен имот, който е обитаем към момента.

Това беше единствената притеснителна ситуация. Това са реките на река Церовица, която също беше изчистена в началото на тази година и това спомогна за намаляване на щетите или избягване на голяма част от тях, макар че видяхме къде трябва да бъде продължено почистването на река Церовица специално, така че и този въпросен имот през улица „Ушите“ да няма някакви неблагоприятни последствия от прииждащи води на река Церовица.„, каза Гавалюгов по отношение на ситуацията в село Скравена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *