Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Предстоят два ремонта в пътния участък Новачене – Боженица – Курново

Участъкът село Боженица – село Курново /до разклона за село Елов Дол/ и пътя Новачене – Боженица са планирани за основен ремонт от Община Ботевград. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии.

В отговор на наш въпрос, свързан с това дали Общината ще предприеме действия по изкърпване на дупки в асфалтовата настилка по пътя Боженица – Курново, в участъка до границата на община Ботевград, кметът Гавалюгов информира, че предмет на проект, възложен за изпълнение, е участъкът от село Боженица до разклона за село Елов дол. Друг участък по същия проект е между селата Липница и Елов дол, чийто ремонт вече тече. И двата участъка се финансират от Държавен фонд „Земеделие“.

Все още не е започнал ремонта на този участък – между Боженица и разклона за Елов дол. Вече започна ремонтът между Липница и Елов дол по същия проект. Участъкът от разклона за Елов дол до края на община Ботевград, посока село Курново, там не е предмет на този проект.„, каза кметът Гавалюгов.

Той сподели още, че според него проблемът на този участък не са дупките, а навлизането на тежкотоварни автомобили – тирове и друга тежкотоварна техника, използвайки го като обходен маршрут на затворения, в една част, път Е-79.

Пътят, категорично, не е подходящ за тежка техника, няма такава товароносимост и здравина. Имаме комуникация с Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление и ще поставим съответните знаци на територията на община Ботевград, които ще ограничават движението над определен тонаж, вероятно, над 12 тона ще бъде ограничено. Ще сложим знаци, вече сме предприели съответните действия, на границата на община Ботевград ще има такъв знак, който ще информира, че пътя е забранен за превозни средства над 12 тона. Естествено, за да има ефект от знаците, ще трябва органите на КАТ да извършват постоянен контрол. И другият знак, който трябва да бъде поставен е на отбивката от високоскоростния път за село Боженица, там има указателна табела като обиколен маршрут за село Лютидол.„, добави градоначалникът.

Стана ясно, че в момента се извършва проектиране на основния ремонт на 12-километровия участък от село Новачене до село Боженица. Финансовите средства за проектирането са от собствени приходи на Община Ботевград, гласувани от Общинския съвет през месец април 2023 г. Проектът ще бъде завършен до края на месеца, а след съгласуването му ще започне процедура по търсене на финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *