Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Социалисти от община Ботевград отбелязаха 9-ти септември на Братската могила в Литаково

С поднасяне на венци и цветя пред Братската могила в Литаково и едноминутно мълчание членове и симпатизанти на БСП-Ботевград отбелязаха 79-тата годишнина от победата над хитлерофашизма.

Специални гости на отбелязването бяха Народният представител от 26 МИР – София област Иван Ченчев, Иван Илиев – председател на Български антифашистки съюз, Борис Дренов – номиниран за кмет на Община Ботевград, кметът на село Литаково Пешо Младенов.

„9-ти септември – това е ден на свободата, на победата, на всичко онова, което сътвори българската антифашистка победа. 9-ти септември не е нито случайна, нито подарена дата в нашата история. Тя е края на една мрачна епоха и символ на една трагична всенародна борба. Корените на победата трябва да търсим още 1891 година, когато под вековните буки на Бузлуджа шепа народни синове раздухаха първите социалистически искри. Без тези искри нямаше да може да се родят нови апостоли и борци за свобода, които кръстосваха пътеките на бунта от 1923 и 1944 година. Това е период, през който избухва Втората световна война – 1939 г.„, каза новоприетата в БСП Радослава Василева, която прочете исторически доклад на събитията. В периода от 1941 г. до 1944 г. своя принос в освободителна война дадоха 323 души. Участниците от Ботевградския край са: от Ботевград – 23, Литаково – 16, Рашково – 12, Скравена – 7, Радотина – 7, Липница – 6, Трудовец – 6, Новачене – 5. Убити от Ботевградския край са общо 136 души.

Радослава припомни, че на Братската могила в 7 гробници са погребани и лежат тленните останки на 72-ма народни синове – партизани и партизанки, от отрядите „Чавдар“, батальоните „Христо Ботев“ и „Васил Левски“, ятаци и помагачи от Литаково, Новачене, Скравена, Рашково, Ботевград и други селища на България. Братската могила неслучайно е интернационална, защото тук е разстрелян и погребан майор Уилям Томпсън – английски офицер и пратеник на английската военна мисия.

Думата бе дадена на Народният представител Иван Ченчев. „Всичко е казано за 9-ти септември, наистина една свещена дата, но ми се иска непрекъснато, не само на 9 септември, ние, членовете на българската социалистическа партия, наследниците на българската комунистическа партия, всички членове и симпатизанти, разбира се, и съмишленици, сподвижници, които са наясно какво означава тази дата, които са имали поне един човек в рода си, който изповядва тази велика кауза, свобода, равноправие, солидарност и социализъм, тъй като виждаме, че колкото повече време минава, толкова по-плавни са всичките учения, на които сме учени през годините, че наистина, няма какво да се лъжем, капитализмът доведе до един упадък в нашата държава, въобще в Европа, а защо не по света.„, каза Иван Ченчев и завърши с думите: „Ние няма да забравим, нищо не е забравено, нищо не е простено, борбата продължава, лявото ще се завърне в Европа. За нашите герои, които заслужават и са дали пътя на нас – вечна им памет!

Всички присъстващи на Братската могила почетоха паметта на загиналите в борбата срещу фашизма през Втората световна война с едноминутно мълчание.

Цветя и венци поднесоха Народният представител Иван Ченчев, от Общински съвет на БСП – гр. Ботевград, от Български антифашистки съюз – Ботевград, Основна партийна организация на БСП – Литаково, кметство на село Литаково, граждани и гости на честването.

Освен на Братската могила, социалистите поднесоха цветя и пред мемориалния паметник в Градския парк на Ботевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *